pomocy!!!!
Hania =): Dany jest ciag arytmetyczny (an) o pierwszym wyrazie : a1= 2m+3 i różnicy r= m2−4.
a) dla m=3 wyznacz sumę 24 początkowych wyrazów ciągu (an)
b) wyznacz wszystkie wartosci parametru m, dla ktorych ciag (an) jest malejacy.
8 sty 18:08
kiwi:
a) dla m= 3 => a
1= 2*3+3= 9 r= 3
2−4= 9−4=5
| | a1 +a24 | |
S24= |
| *24 = (a1 +a24)*12
|
| | 2 | |
a
24= a
1+23*r = ...... dokończ
b) ciąg arytmetyczny jest malejący gdy:
r <0 to: m
2 −4 <0 => ( m−4)(m+4) <0 => m€ ( −4,4)
8 sty 18:23
ak1: widzę tu błąd w odp. b
8 sty 19:01
Hania =): to prosze o poprawke;>
8 sty 19:10
8 sty 19:17
ak1: b.
ciąg arytmetyczny jest malejący gdy: r<0
m2−4<0 ⇔ (m+2)(m−2)<0 ⇔ m+2<0∧m−2<0
∨
m+2>0∧m−2>0
m<−2∧m<2
∨
m>2∧m2>−2 m∊(−∞,−2)∨(2,+∞)
8 sty 19:19
ak1: oj zapędziłem się z innym zadaniem powinno byc tak
m2−4<0 ⇔ (m+2)(m−2)<0 ⇔ m+2<0∧m−2>0
∨
m+2>0∧m−2<0
m<−2∧m>2
∨
m>−2∧m2<2 m∊(−2,2)
8 sty 19:25
Hania =): dziekuujee

**
8 sty 19:56