Prawdopodobieństwo
Matt: Możecie mi pomóc zrobić parę zdać bo w ogóle nie wiem jak je zrobić. Zrobiłem pare a na tych
stanąłem.
1. W pudełku jest 6 kul czarnych i 4 kule białe. Losujemy trzy kule. Jakie jest
prawdopodobieństwo, że wylosujemy:
a) dwie kule białe
b) trzy kule czarne
c) kule tego samego koloru
2. Z pojemnika w którym są dwa losy wygrywające i trzy losy puste, losujemy dwa razy po jednym
losie bez zwracania. Oblicz prawdopodobieństwo, że otrzymamy co najmniej jeden los
wygrywający. Wynik przedstaw w postaci ułamka nieskracalnego.
Kidy były zadania gdzie trzeba było wylosować jedną liczbę, karte czy kolor to ok ale jak
trzeba bylo losować dwie rzeczy albo dwa razy to nie bardzo wiem jak to zrobić.
8 sty 14:32
Nikka: | | 13 | |
do drugiego spróbuj narysować drzewko ...jeśli dobrze myślę to wyszło mi |
| |
| | 20 | |
8 sty 15:54
Matt: No właśnie nie wychodzi mi nijak to drzewko:( Nikt więcej nie pomoże?
8 sty 15:57
Nikka:

p − pusty
w − wygrywający
8 sty 16:06
Nikka: A − zdarzenie polegające na wylosowaniu co najmniej jednego losu wygrywającego
Patrząc na gałęzie:
| | 2 | | 1 | | 2 | | 3 | | 3 | | 2 | | 14 | | 7 | |
P(A) = |
| * |
| + |
| * |
| + |
| * |
| = |
| = |
| |
| | 5 | | 4 | | 5 | | 4 | | 5 | | 4 | | 20 | | 10 | |
(pomyliłam się za pierwszym razem w obliczeniach)
8 sty 16:11
Matt: Dzięki wielkie

mogła byś mi zrobić jeszcze pierwsze?
8 sty 16:14