kiwi:
Zbiory punktów (x,y) : (1,2) (1,4) (2,2) ( 2,4) ( 3,2) ( 3,4) −−− jest ich 6
wybieramy dwa punkty
| | | | 6! | | 5*6 | |
IΩI= | = |
| = |
| = 15
|
| | | 2!*4! | | 2 | |
zd. A= { ( 1,2) ( 2,4)} bo y= 2x czyli 2=2 *1 i 4=2*2
IAI= 2
| | 2 | |
P(A) = |
| ... ( więc masz podaną złą odp)
|
| | 15 | |
ad. B −− wyloswane punkty muszą mieć współrzędną y taką samą
B= { ( 1,2) ( 2,2) , (3,2) ( 1,4) (2,4) (3,4)}
te odcinki mogą mieć końce:
( 1,2) i ( 2,2) (1,4) i ( 2,4)
(1,2) i ( 3,2) lub: (1,4) i ( 3,4)
(2,2) (3,2) ( 2,4) i ( 3,4)
czyli jest sześć takich odcinków
więc : IBI= 6