pomocy!!!!!
Hania =): Rozwiaz rownanie: −5−1+3+7+...+x=660
8 sty 20:00
justyna: co znaczą .... ?
8 sty 20:13
Hania =): a ja wiem

?
8 sty 20:24
Hania =): chyba ciag liczbowy.
8 sty 20:24
paziówna: dodajesz po kolei liczby naturalne co 4 aż do x tak, by ich suma wynosiła 660
8 sty 20:54
Hania =): a czemu niby od 4
8 sty 21:17
paziówna: CO 4, od −5
8 sty 21:28
R.W.16l: tja, może to głupie pytanie, ale czy to czasem nie zalatuje jakimś ciągiem arytmetycznym?
8 sty 21:30
Tomek: R.W.16l oczywiście że tak

r=4
S=660
a
1=−5
8 sty 21:31
R.W.16l: i jak się takie rzeczy robi? tak z ciekawości? dzieli się coś, mnoży?
8 sty 21:31
Tomek: 1320=(−14+4n)*n
i teraz musisz obliczyć równanie kwadratowe
8 sty 21:34
8 sty 21:36
Tomek: wejdź w zakładke ciągi liczbowe tam znajdziesz wzór na sume ciągu arytmetycznego wraz z
objaśnieniami
8 sty 21:38
kiwi:
a
1= −5 r= 4 S
n= 660
x= a
n = a
1 +(n−1)*r= −5 +4n −4= 4n −9
x= 4n−9 ,n€N
( 2n −7)*n = 660
2n
2 −7n −660=0 Δ= 5329
√Δ= 73
n
1= 20 v n
2 <0 −−−odrzucamy
to dla n= 20 x = 4*20 −9 = 71
odp:
x= 71
sprawdzamy:
| | −5+71 | |
|
| *20= 66*10= 660 ... ok  |
| | 2 | |
9 sty 02:07