proszę pomóżcie obliczyć
MIKA1mt: (x−2)(x+5)≥0
8 sty 17:06
justyna:

obliczyć czy rozwiązać graficznie?
jeśli graficznie to
x= 2 i x= −5
rysujesz parabole (nie wiem jak to narysowac

) ramionami do góry i odczytujesz:
x∊ (− nieskończoności, −5) U (2, + nieskończoności)
8 sty 17:13
MIKA1mt: chodzi mi o obliczenie jak wogóle się do tego zabrać... będę wdzięczna
8 sty 17:15
justyna: no to już jest obliczone. tutaj masz postać hmm iloczynową? funkcji i z tego łatwo wyciągnąć
pierwiastki.
np. (x−2) musi się równać 0, czyli x−2=0 x=2 − pierwiastek równania
(x+5)=0 x=−5 drugi pierwiastek
8 sty 17:27