oblicz sumę wszystkich liczb naturalnych dwucyfrowych które przy dzieleniu prze
Elwi: oblicz sumę wszystkich liczb naturalnych dwucyfrowych,które przy dzieleniu przez4 dają resztę3
8 sty 12:14
Nikka: 11, 15, 19, ..., 99
11 = 2*4 + 3
15 = 3*4 + 3
19 = 4*4 + 3
...
99 = 24*4 + 3
Liczby tworzą ciąg arytmetyczny o a[1} = 11 i r = 4.
Ze wzoru na n−ty wyraz c. arytmetycznego obliczamy ile jest takich liczb:
99 = 11 + (n−1)*4
n = ...
Skorzystaj ze wzoru na n−tą sumę ciągu arytmetycznego i dokończ...
8 sty 12:42