funkcja wykładnicza
Anecia: Mam prosbę. Czy może ktoś sprawdzić czy dobrze zrobiłam zadanie. W szkole bierzemy po raz
pierwszy takie zadania i nie wiem czy może wyjść taki wynik jak mi wyszedł.
Jak robiłam to zadanie to mi wyszło 0=6
Może ktoś mi powiedzieć czy dobrze obliczyłam ? Z góry dziękuję
8 sty 13:48
jo: Trzeba doprowadzić do takiej postaci aby podstawy były takie same:
teraz wystarczy porównać potęgi:
x+5 = −x−1 obliczyć x.
8 sty 13:55
Anecia: Dzięki wielkie teraz już wiem jak dalej zrobić
8 sty 13:56
El:
| | 3 | | 3 | | 4 | | 4 | | 3 | | 4 | |
( |
| )x *( |
| )5 = ( |
| )x * ( |
| )1 / * |
| /* |
| x
|
| | 4 | | 4 | | 3 | | 3 | | 4 | | 3 | |
x=−3
coś takiego powinno wyjść
8 sty 13:57
Anecia: Dzięki El i Jo
8 sty 14:01