pomocy
onaa: niech f(x)=(px−q)/(x−r) wyznacz liczby p,q,r jeśli wiadomo, że wykres funkcji f można otrzymać
z wykresu funkcji y=1/x w wyniku translacji o wektor [1;3]. wyznacz współrzędne przecięcia
wykresu funkcji f z osiami układu współrzędnych
8 sty 21:34
paziówna: | | 1 | | 1 | | 3x − 2 | | | |
y = |
| −−−−−−−−> f(x) = |
| + 3 = |
| = |
| |
| | x | | x − 1 | | 3x − 3 | | x − 1 | |
p = 1
r = 1
przecięcie z OY
przecięcie z OX
8 sty 23:40
kiwi:
poprawna odp , to:
| | 3x −2 | |
jeżeli f(x) = |
| , Df= R \{1}
|
| | x−1 | |
to
r = 1 p= 3 q = −2
pozostałe : punkty przecięcia z osiami ..... ok
9 sty 00:11