przebieg zmienności funkcji
Aga: zbadaj przebieg zmienności funkcji
f(x)=x/lnx
−ekstrema
−monotoniczność
−punkty przegięcia
−wypukłość
8 sty 20:49
Aga: pomoże mi ktoś?
8 sty 21:26
Aga: znajdzie się ktoś miły?
8 sty 22:35
Aga: znajdzie się ktoś miły?
8 sty 22:35
AS:

Znalazł się!
| | x | |
Dana funkcja f(x) = |
| |
| | lnx | |
1. Dziedzina: x > 0
2. Asymptota pionowa
lnx = 0 ⇒ x = e
0 = 1
Asymptota pionowa: x = 1
3. Wartości dodatnie i ujemne funkcji
| | x | |
f(x) > 0 ⇔ |
| > 0 ⇔ x > 0 i lnx > 0 ⇔ x > 0 i x > e0 ≈ x > 1 ⇔ x > 1 |
| | lnx | |
Funkcja przyjmuje wartości dodatnie dla x > 1
| | x | |
f(x) < 0 ⇔ |
| < 0 ⇔ x > 0 i lnx < 0 ⇔ x > 0 i x < 1 |
| | lnx | |
Funkcja przyjmuje wartości ujemne dla 0 < x < 1
4. Granica − stosuję regułę L'Hospitala
| | x | | 1 | |
lim(x→∞) |
| = lim(x→∞) |
| = lim(x→∞)(x) = +∞ |
| | lnx | | 1/x | |
Wartości funkcji zmierzają do +
∞ gdy x → +
∞
5. Ekstremum funkcji
| | 1*lnx − x*1/x | | lnx − 1 | |
f'(x) = |
| = |
| |
| | (lnx)2 | | (lnx)2 | |
Warunek ekstremum: f'(x) = 0
f'(x) = 0 ⇔ lnx − 1 = 0 ⇔ lnx = 1 ⇔ x = e
1 ⇔ x = e
Wartość ekstremum
Ekstremum funkcji znajduje się w punkcie W(e,e)
6. Przedziały wzrastania i malenia funkcji
f'(x) > 0 ⇔ lnx − 1 > 0 ⇔ lnx > 1 ⇔ x > e
Funkcja wzrasta dla x > e
f'(x) < 0 ⇔ lnx − 1 < 0 ⇔ lnx < 1 ⇔ x < e
Funkcja maleje w przedziałach (0,1) U (1,e)
x 0 1 e +
∞
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
f(x) 0 ↘ −
∞|+
∞ ↘ e ↗ +
∞
min
9 sty 12:34
Jacek: x3+6*x2
11 lut 22:27
Godzio:
Mała poprawka: D = (0,1)∪(1,
∞)
11 lut 22:51
Julaa: Czyli ta funkcja:
−nie jest parzysta
−nie jest nieparzysta
−nie jest okresowa ?
I czy coś zmienia w obliczeniach to, że D = (0,1)∪(1,∞) a nie x>0 ?
2 sty 22:47
Artur z miasta Neptuna:
Tak, tak i tak
oczywiscie ze zmienia −−−− patrz asymptota
3 sty 08:13
Kuba:

odnośnie wypukłości
y''={−lnx+2}/{x(lnx)
3}
y''=0=−lnx+2
2=lnx
x=e
2
wykres zaczyna się od dołu bo największa potęga x lnx jest ujemna czyli wypukła jest od
x∊(e
2;
∞) i wklęsła x∊(0;e
2) / 1 a na wykresie jest przeciwnie i chciałbym wiedzieć co robię
źle
10 lut 21:52