funkcja wykładnicza
Anecia: mam problem z rozwiązaniem jednego przykładu. Może ktoś mi pomóc go rozwiązać?
8 sty 09:01
jo: już piszę rozwiązanie...
8 sty 09:08
ula: 2
−x2+2x+2=2
−6
−x
2+2x+2=−6
−x
2+2x+8=0
Δ=36
x
1=4
x
2=−2
8 sty 09:10
ula: jo, sory,że cię ubiegłam
8 sty 09:11
Anecia: dziękuję za pomoc
8 sty 09:11
Anecia:
8 sty 09:12
jo:
2−x2*22x+2=2−6
2−x2+2x+2 = 2−6
porównujemy wykładniki:
−x2+2x+2 = −6 ⇒ −x2+2x+8 = 0
√Δ = 6
x1 = 4 ⋁ x2 = −2
8 sty 09:13
jo:
8 sty 09:14
Anecia: a dlaczego tutaj jest (12)−x2 chodzi mi o −x
8 sty 09:15
Anecia: sorki pomyliłam się ... chodzi mi o to 2−x2
8 sty 09:18
jo:
np. 3
−1 = jak jest liczba ujemna w wykładniku to aby pozbyć się minusa odwracasz liczbę
8 sty 09:31
jo: a tym samym jeżeli potrzebujesz odwrotność danej liczby, danej podstawy potęgi to odwracasz i
w wykładniku pojawia się minus...
8 sty 09:32
Anecia: Aha rozumiem

Dzięki za pomoc
8 sty 13:54