Rownanie wymierne z wartoscia bezwzgledna
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx: |−xx+1| = − |x|
Jak rozwiazac to rownanie ?
8 sty 14:27
Godzio:
|x+1| ≠ 0
x≠−1
i trzeba rozpatrzyć przypadki:
1
o
x∊(−∞,−1)
−x=−(x
2+x)
−x=−x
2−x
x=0 ∉ (−∞,−1)
2
o
x∊(−1,0)
−x = x
2+x
0=x
2+2x
0=x(x+2)
x=0 v x =−2 oba rozw nie nalezą do przedziału
3
o
x={0}
0=0 czyli x=0
4
o
x∊(0,∞)
x=−x
2 −x
0= −x
2−2x
0=x(x+2)
x=0 v x=−2
czyli rozwiązaniem jest jedynie x=0
Myślę że to będzie poprawnie
8 sty 14:38
Godzio: a teraz jak patrze to nie ma rzadnej liczby która spełnia to równanie prócz zera bo
|a| ≠ −|b| dla a,b∊R − {0}
8 sty 14:41
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx: Odp x=0
Dziekuje
8 sty 15:03