ciągi,proszę o pomoc
Eww: Zadannie 1
Ciąg an określony jest wzorem an=−2n+5
a)Uzasadnij na podstawie definicji że ciąg an jest arytmetyczny
b)suma ilu początkowych wyrazów ciągu an jest równa −140
zadanie 2
Zadanie 2
ciąg 36 12√6 24,.......... jest ciągiem arytmetycznym
a)oblicz iloraz
b)zapisz n−ty wyraz tego ciągu w postaci abn
8 sty 22:11
Nikka: coś źle spisałaś w drugim zadaniu − ciąg arytmetyczny nie ma ilorazu...
8 sty 22:29
Eww: aaa no tak przepraszam to jest ciąg geometryczny.
8 sty 22:31
Nikka: Zad. 1
a)
a
n+1 = −2(n+1) + 5 = −2n − 2 + 5 = −2n + 3
a
n = −2n + 5
r = a
n+1 − a
n = −2n + 3 − (−2n + 5) = −2
b)
| | a1+an | |
Sn = |
| *n a1 = −2*1 + 5 = 3 |
| | 2 | |
dokończ....
8 sty 22:35
Eww: oko dzięki
8 sty 22:38
8 sty 22:40
Eww: a to drugie zadanie?mogę prosić jeszcze o pomoc
8 sty 22:40
Nikka: a b) nie jestem pewna czy to już całość:
an = a1qn−1
an = 36qn−1
a nie miało być (ab)n ?
8 sty 22:46
Eww: w zadaniu jest ab
n nie wiem czemu
8 sty 22:47
Nikka: i jeszcze q
| | √6 | | √6 | | √6 | |
an = 36*( |
| )n−1 = 36*( |
| )n*( |
| )−1 = |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 3 | | √6 | | √6 | | √6 | | √6 | |
36* |
| *( |
| )n = 36* |
| *( |
| )n = 12√6*( |
| )n |
| | √6 | | 3 | | 2 | | 3 | | 3 | |
8 sty 22:53
Nikka: jest ok z ab
n
8 sty 22:55
8 sty 22:57