prawdopodobieństwo
justyna: jeszcze raz ..pomocy ... >Na ile sposobów Ala i Bartek mogą usiaść na dwóch spośród pięciu
miejsc w kinie ?
8 sty 17:19
justyna: V 2 5= 5!/(5−2)!=20
8 sty 17:25
justyna: ups...nic nie rozumiem , mozesz mi pomoc zrozumieć
8 sty 17:33
kiwi:
Ala na jednym z pięciu miejsc
Bartek juz tylko na jednym z czterech
to z reguły mnożenia
ilość takich sposobów jest 5*4= 20
8 sty 17:37
justyna: dzieki
8 sty 17:42
justyna: to jest kombinacja bez powtórzeń. znasz wzór?
sory, wcześniej źle zrobione
| 1 razy 2 razy 3 razy 4 razy 5 | |
| = |
| 1 razy 2 (1 razy 2 razy 3) | |
= 10
8 sty 17:42
justyna: sory za błąd
8 sty 17:43