uklad rownan
bartek: zadanie za 5pkt na próbnej maturze operonu. jak to rozw

?
Samochód przejechał 180 km, jadąc ze stałą prędkością. Gdyby jechał z prędkością 0 30km/h
większą, to czas przejazdu skróciłby się o godzinę. Z jaką prędkością jechał samochód

?
tak więc moja wiedza zakończyła się na wypisaniu zależności wynikających z treści:
180= v t
180= (t−1) (v+30)
za to mam 1pktemotka
i wiem ze v=s\t czyli s=v t czyli s=180
jak to rozw.?
Napisze mi ktoś tak dokładnie krok po kroku
8 sty 21:05
Mateusz: | | 180 | | v+30 | | 180 | |
no to dalej mamy |
| + |
| = |
| => otrzymuje równanie kwadratowe v2 + |
| | v | | v+30 | | v | |
30v −5400=0 Δ>0 v= 60km/h
8 sty 21:09
jo:
Więc może rozwiąż ten układ równań który stworzyłeś i będzie wszystko wiadomo...
8 sty 21:11
bartek: ale wlasnie mam problem z tym ukladem nie umiem sie za niego zabrac.
napisze mi ktos co gdzie trzeba podstawic

tylko tak szczegolowo jesli mozna...
8 sty 21:13
bartek: moze to ktos napisac tak jak sam rozwiazywalby krok po kroku na maturze
8 sty 21:15
justyna: dlaczego Ci wyszło równanie kwadratowe?
8 sty 21:29
dede:
s= v*t , v, t >0
v*t= 180
(v +30)(t−1)=180 => vt −v +30t −30 = 180 i vt= 180
v = 30(t−1)
30( t−1)*t= 180
(t−1)*t= 6 => t2 −t −6=0 Δ = 25 √Δ=5
t1= 3 v t2 =−2 −− odrzucamy
zatem: v= 30( 3−1)= 30*2= 60
odp: v = 60 km/h
9 sty 02:42