Pomocy
MMM: hej

zad.
zbadaj, czy funkcja f(x)= |x|−3 jest:
a)monotoniczna
b)różnowartościowa
zad.
Obwód prostokąta jest równe 100. Podaj wzór funkcji y=P(x) opisujacej pole prostokąta w
zaleznosci od dlugosci jego boku x. okresl dziedzine tej funkcji.
8 sty 17:27
jo:
1) Narysuj sobie wykres tej funkcji.
* Będzie widać że nie jest ona monotoniczna w całej dziedzinie (lecz przedziałami
monotoniczna).
* Nie jest również różnowartościowa:
trzeba sprawdzić czy dla każdego x1≠x2 ⇒ f(x1) ≠ f(x2)
−2 ≠ 2 ⇒ −1 = −1 więc warunek nie jest spełniony.
8 sty 18:30