Korzystając z reguły całkowania przez części wyznaczyc całki
fira: ∫x2(lnx)2dx
8 sty 18:21
fira: przykład do rozwiazania powinien tak wygladac ∫x2(lnx)dx
8 sty 18:43
8 sty 19:32
fira: a skad to sie wogole wszystko wzielo? bo troche nie za bardzo wiem
8 sty 19:34
8 sty 19:44
fira: patrzylam ale jakos nie bardzo mi to idzie, nie wiem kiedy jaki czynnik ttrzeba pod ten wzor
podstawic
8 sty 20:26
jo:
Trzeba zauważyć którego z czynników funkcji jest łatwo obliczyć całkę.
W tym przypadku mamy f(x) = lnx a g'(x) = x
2 (gdyż z tego łatwiej znaleźć całkę niż z
lnx)
| | 1 | | x3 | |
więc f'(x) = |
| a g(x) = |
| . |
| | x | | 3 | |
Stosujemy teraz wzór na całkowanie przez części:
| | x3 | | 1 | | x3 | | x3lnx | | 1 | |
lnx * |
| − ∫ |
| * |
| dx = |
| − |
| ∫x2 dx = ... dalej sobie |
| | 3 | | x | | 3 | | 3 | | 3 | |
poradzisz
8 sty 20:36
8 sty 21:09
jo:
8 sty 21:12
me: ∫x⋀2*lnxdx
7 maj 21:25