matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
asymptoty funkcji
wafel:
wyznaczyc wszystkie asymptoty funkcji. x f(x)= — x2 +1
8 sty 19:39
jo:
Df = R
x
lim
x→−
∞
= 0
x
2
+1
x
lim
x→+
∞
= 0
x
2
+1
Jest to funkcja ciągła więc nie będzie asymptoty pionowej. Natomiast asymptota pozioma obustronna istnieje y=0.
8 sty 20:07