Nie mogę sobie poradzić z tym zad. Drut o długości 8m podzielono na 2
części. Jedną z nich zgięto w kwadrat, a drugą w okrąg. Przy jakim podziale drutu suma pól
kwadratu i koła jest najmniejsza?
| x | y | |||
r= | a= | |||
| 2π | 4 |
| x2 | 64−16x+x2 | (4+π)x2 + 64π −16πx | ||||
P=πr2 + a2 = | + | = | =
| |||
| 4π | 16 | 16π |
| 4+π | |
x2 + 4 −x −> min
| |
| 16π |
| −(−1) | 1 | 8π | |||||||||||||
p= | = | {8π} = | |||||||||||||
| U{4+π} | 4+π |
| 8π | ||
to byłby x= | ||
| 4+π |
| 8π | ||
8− | =y
| |
| 4+π |
| 32+8π−8π | |
= y
| |
| 4+π |
| 32 | |
= y | |
| 4+π |