wyznacz miejsce zerowe funkcji
magda: wyznacz miejsce zerowe funkcji
f(x)=3/4x2 −3
8 sty 16:36
Kasia: pomocy

!
20 lis 19:08
bezendu:
Zapisz poprawnie jak to ma wyglądać ?
20 lis 19:14
Kasia: f(x) = 34x2 − 3
20 lis 19:15
Kasia: Potrafię rozwiązywać to jak jest np. w mianowniku czy pierwiastek, ale to nie mam pojęcia... po
prostu podstawić dowolną liczbę czy jak?
20 lis 19:15
matematyk za dyche: f(x)=0
oblicz x
20 lis 19:16
matematyk za dyche: x1=2 x2=−2
20 lis 19:17
Kasia: Okej, ale dlaczego ?
20 lis 19:17
Hajtowy:

Dla x =2
3 − 3 = 0
0 = 0
TRUE
20 lis 19:17
Hajtowy: Oczywiście
x=−2 też wchodzi w grę

−2
2 = 4
2
2 = 4
20 lis 19:18
matematyk za dyche: ojejku
0,75x2−3=0
0,75x2=3|:0,75
x2=4
x=2 x=−2
20 lis 19:22
Kasia: Mam jednak jeszcze 'mały problem' :
f(x) = x2 + 6x + 9
−−−−−−−−−−−−−−−−
| x + 3 |
20 lis 19:25
Kasia: Pomożecie ostatni raz? =)
20 lis 19:36
Kasia: Doszłam do D: x∊ R\ {−3}
20 lis 19:38