rozłóż wielomian na czynniki. Proszę o pomoc.
oki: −3x4+10x3+25x2<0
8 sty 13:51
jo:
x
2(−3x
2+10x+25) < 0
z nawiasu dzięki Δ mamy:
8 sty 14:01
oki: dzięki
8 sty 14:06
El: −3x
4 +15x
3 − 5x
3 +25x
2 = −3x
3(x−5) −5x
2(x−5) = (x−5)(3x
3−5x
2) = x
2(x−5)(3x−5)< 0
| | 5 | |
tak jak jo: 3x2(x−5)(x− |
| )< 0 zjadłeś 3  |
| | 3 | |
8 sty 14:08
jo:
Obie pomieszałyśmy(?)....
8 sty 14:16
jo:
A nie, moje się zgadza a u El minus powinien być w drugim nawiasie przy 3x
8 sty 14:20
El: aj rzeczywiście minusik
−2(x−5)(3x+5)< 0
8 sty 14:24
El: nie 2 tylko x
2
8 sty 14:25