niech u{4}{7}=0, a_1 a_2 a_3..., gdzie a_1 a_2 a_3 sa kolejnymi cyframi rozwinię
policz.pl: niech 47=0, a1 a2 a3..., gdzie a1 a2 a3 sa kolejnymi cyframi rozwinięcia
dziesietnego. oblicz sume cyfr a1+a2+a3...+a61.
8 sty 19:42
policz.pl: pomocy

! tam na koncu to powinno byc a
16
8 sty 20:45
kiwi:
4:7= 0,( 571428)... −−− ułamek okresowy o okresie podstawowym ( 571428)
to : 571428 571428 571428 571428 571428.......
a1= 5 =a7 = a13
a2= 7 =a8 = a14
a3= 1 =a9 = a15
a4=4 =a10= a16
a5=2 = a11
a6=8 = a12
to: a1 +a2 +a3 +,,,, +a16= 3*5 + 3*2 + 3*1 +2*2+2*8=.......
9 sty 00:37