łeee;(: rozwiąż nierówność (1-√2)x<√2-1
ania9721: pomocy muszę wyznaczyc n-ty wyraz oraz sumę n pierwszych wyrazów ciągu artmetycznego mając dane a1=2 r=3 n=9 niewiem którego wzoru użyc
zaoczna ucz.: Proszę o wyjasnienie krok po kroku,bo nie wiem co to jest i dlaczego. 1)dla jakich wartości paremetru m podane rownanie ma dwa rozne pierwiastki rzeczywiste.
Andzelika: Proste y = -12 oraz x = 5 przecinają się w punkcie, którego odległość od początku układu współrzędnych wynosi : .... ?
elelka: sprawdź tożsamość: cosx / 1-cosx + cosx/1+ cosx = 2ctgx/sinx
enter: wykaż że jeśli a2+b2+c2=ab+bc+ac to a=b=c wykaż że jeśli
elelka: punkty A B C takie ze A=(1,7) B=(20,7) C=(p,q) są wierzchołkami trójkąta ABC. Punkt D=(8,2) jest środkiem boku AC .
kelia: prosze pomozcie rozwiazac to zad... nie bylo mnie ostatnio w slq i nie bardzo to rozumiem
Damian: W roku akademickim 1990/1991 w Polsce kobiety stanowiły 50,2% liczby wszystkich studiujących,a w roku akademickim 1999/2000 odsetek kobiet wzrósł do 56,9%. Od roku
Marta: 5. Wykres funkcji f(x) = 3x2 przesunięto o wektor v→, otrzymując wykres funkcji g, której miejscami zerowymi sa liczby -3 i 1. Znajdź współrzędne wektora v→..
Zofia: Pole powierzchni całkowitej czworościanu foremnego o krawędzi 7 √2 cm jest równe : a)0.588 dm2
Joanna: Kąt rozwarcia stożka ma miarę 60 stopni , a wysokość stożka ma 15 cm. Oblicz pole powierzchni całkowitej stożka.
elelka: uzasadnij, że NIE istnieje trójkąt prostokątny, w którym przeciwprostokątna ma długość 24, a kąty ostre α i β są takie, że cos α=3/4 i tg β= 4/3
mm4: Dany jest okrąg o równaniu x2 + y2 - 2x + 6y + 5 = 0. Napisz równania stycznych do danego okręgu i prostopadłych do prostej o rownaniu x - 2y = 0,
elelka: w układzie współrzędnych są dane punkty A=(-4,-2), B=(5,4) a) oblicz odległość punktu C=(-1,4) od prostej przechodzącej przez punkty A i B.
marysia: zad1 dla jakich wartości parametru α∈(π/2;3π/2) równanie x2+2xsinα+0,75=0 ma dokładnie jedno rozwiazanie?
Efka: W dowolnym trapezie poprowadzono odcinki łączące środki przeciwległych boków. Wykaż, że punkt przecięcia tych odcinków dzieli każdy z nich na połowy.
Jakub: Do Basi Zdecydowałem się utworzyć nowy wpis, jakbyś nie widziała mojej odpowiedzi do tego co
justii: 32x-1
marysia: dla jakich wartości parametru m równanie 3sin(π/3- x)-2=m/(m-4) ma rozwiazanie?
Tom: Proszę o pomoc w przykładach: sinxcosx= -0,5 oraz tgx+ctgx= 2. Treść zadania brzmi rozwiąż równanie.
Edyta: Dla jakiej wartości parametru k suma kwadratów pierwiastków równania x2-kx+k-1=0 jest najmniejsza?
Efka: Wielomian fjest określony wzorem f(x)=ax4-9x3+3x2+7x+b dla pewnych liczb pierwszych a oraz b. Wiadomo że liczba 3/2 jest pierwiastkiem tego wielomianu. Oblicz a i b.
olka: Kąt przy podstawie trójkąta równoramiennego jest równy α, a ramię ma długość b. Oblicz pole i obwód trójkata
jagna: pomóżcie rozwiązać 2
jagna:
Peter: PROSZĘ O POMOC Mamy dwie talie kart po 24 karty. Z pierwszej talii losujemy jedną kartę i nie oglądając
blabla: logx+4√logx=5
jagna: rozwiąż
Peter: Proszę o pomoc w rozwiązaniu Tego zadania: W procesie produkcyjnym na stanowisku A powstaje 2% braków, na stanowisku B 5% braków.
jagna: to ma być 3 razy [ 9 i dwie trzecie minus 5 ] razy 3,5
paweł: okres typy monotoniczności an=(1-4n)/2
ryo: Wyznacz długości boków trójkąta prostokątnego, wiedząc, e są one kolejnymi naturalnymi liczbami parzystymi.
bogusia: Podaj przykład liczby wymiernej x, która spełnia warunek: 2/11<1/11-x<3/11
jagna: żle napisałam sorry !to miało być tak
pil: W magazynie są dwie partie elementów produkowanych w fabrykach I i II. Niezawodność (w czasie T) elementów z fabryki I jest równa 0,9 z fabryki II 0,7.
jagna: rozwiąż 2
pil: W procesie produkcyjnym na stanowisku A powstaje 2% braków, na stanowisku B 5% braków. Z każdego stanowiska pobrano po jednej sztuce wyrobu.
D_D: Napełnianie basenu wodą odbywa się za pomocą sześciu jednakowo wydajnych zaworów. Jeżeli otwarte są trzy z nich, basen napełnia się w ciągu 24 godzin.
tori: Wielkość prostokątnego ekranu telewizora określa długość jego przekątnej wyrażona w calach. Oblicz, o ile procent zwiększymy powierzchnię ekranu, jeśli długość przekątnej
Basia: Mam kłopoty z postami "nice" i "iza". Próbuję coś tam wpisać, licznik tyka, a wpisów nie
justi: 32x-1
Proszę pomóżcie ?!: Proszę wytłumaczy mi ktoś jak mam rozwiązać to zadanie
Basia: megi i wjmm mnie wychodzi tak jak megi
Basia: do Jakuba
słoneczko : (3x5-6x4+7x3+5x2-8x+3) / (x2-2x+3)
nice: znajdz punkt przegiecia oraz przedzialy wypuklosci x2-1