Edyta: Dla jakiej wartości parametru k suma kwadratów pierwiastków równania x2-kx+k-1=0 jest
najmniejsza?
Cz tu trzeba wzory Viete'a stosować?
30 gru 15:31
megi:
Tak! wzory Viete
'a
x
12 +x
22 = (x
1 +x
2)
2 - 2x
1*x
2= (-b/a)
2 -2* c/a
podstawić za a, b, c i policzyć minimum F( k)
wyliczając k
30 gru 15:38
Edyta: no tak, tylko ja chyba robię błąd w obliczeniach, bo przecież niemożliwe żeby delta
wyszła ujemna?
30 gru 15:53
wjmm: Też mi ujemna wychodzi...
30 gru 16:02
Edyta: to jak w takim razie wyznaczyć k?
30 gru 16:10
blabla: -b/2a? wsporzedne wierzcholka paraboli? jezeli ta ramionami skierowana jest do gory?
gdzie b=-2, a=1 . Mozna tak?
30 gru 16:14
megi:
No proste!
f(k)= k2 -2k +2 Δ<0 --- nie ma miejsc zerowych
ramiona paraboli do góry
czyli minimum znajduje sie w wierzchołku
tzn. dla
k= -b/2a czyli dla k= 2/2= 1
wartość
minimum fmin = -Δ/4a = 4/4= 1
bo f(k) można zapisać w postaci kanonicznej tak
f(k) = ( k2 -2k +1) + 1 = (k -1)2 +1 p= 1 q = 1
30 gru 18:40
Edyta: tak, to już wiem teraz

dzięki za pomoc

30 gru 18:55