tori: Wielkość prostokątnego ekranu telewizora określa długość jego przekątnej wyrażona w
calach. Oblicz, o ile procent zwiększymy powierzchnię ekranu, jeśli długość przekątnej
wynoszącą 21 cali powiększymy do 32 cali zachowując stosunek długości boków prostokąta.
Wynik podaj z dokładnością do 0,1%.
30 gru 12:35
Basia:
a,b wymiary 21 calowego p1=ab
c,d wymiary 32 calowego p2=cd
skala podobieństwa s=32/21
p2=s2*p1
p2-p1=p1(s2-1)
p1 - 100%
p1(s2-1) - x%
x=p1(s2-1)*100/p1=[(32/21)2-1]*100
no to już sobie policz
30 gru 12:50
tori: x= 58200
to ma byc wynik? az tyle % ?
30 gru 12:58
Basia:
niemożliwe
gdzieś się pomyliłam
p2/p1=(32/21)2
p2=(32/21)2*p1
p2-p1=(32/21)2*p1 - p1
p2 - p1=p1[ (32/21)2-1) ]
p1 -100 %
p1[ (32/21)2-1 ] - x%
x= [(32/21)2-1]*100%
x= [ (32/21 - 1)(32/21 +1) ]*100%
x=11/21 * 53/21 * 100%
x=(11*53*100)/(21*21)
x=58300/441
nie pomyliłam sie to będzie ponad 100%
30 gru 13:12
tori: x~ 132% ?
30 gru 13:14