blabla: logx+4√logx=5
30 gru 14:15
Dariusz: logx + 4√logx = 5
logx - 5 = -4√logx
(logx)2 - 10logx + 25 = 16√logx
(logx)2 - 26logx + 25 = 0
Dalej proponuje podstawic y = logx i rozwiazac rownanie kwadratowe, a majac logx latwo
wyliczyc x.
30 gru 14:37
Basia:
x>0 bo jest logarytmowane
logx≥0 bo jest pod pierwiastkiem
x≥100=1
D=<1; +∞)
t=√logx
t2+4t-5=0
Δ=16+20=36
√Δ=6
t1=(-4-6)/2=-5 t2=(-4+6)/2=1
logx=-5 logx=1
x=10-5 x=101
x=1/105 nie spełnia warunków założenia
-----------------------------
x=10
------------------
30 gru 14:39
blabla: ale pieknie, dziekuje bardzo. nie bylem sobie wstanie przypominec gdy log4>0 co z tym
zerem zrobic, dziekuje bardzo
30 gru 14:46