Andzelika: Proste y = -12 oraz x = 5 przecinają się w punkcie, którego odległość od początku układu
współrzędnych wynosi : .... ?
Zupełnie nie wiem jak sie za to zabrać

x=5 <-- co to w ogóle za równanie prostej ?
30 gru 21:00
megi:
x=5 -- to prosta równoległa do osi OY na prawo 5 jednostek
y = - 12 --- to prosta równoległa do osi OX w dół 12 jednostek
już wiesz?
30 gru 21:10
megi: Narysuj je i zobaczysz że punkt przecięcia P (5, - 12)
zatem IOPI= √ 52 +(-12)2 = √25 +144 = √169 = 13
30 gru 21:13
Andzelika: Już rozumiem

Dziękuje
30 gru 21:21
megi: Noo

i o to chodzi!
już będziesz pamiętać co przedstawia równanie
x=5 lub y= -12 w układzie współrzędnych
30 gru 21:23