Efka: W dowolnym trapezie poprowadzono odcinki łączące środki przeciwległych boków. Wykaż, że
punkt przecięcia tych odcinków dzieli każdy z nich na połowy.
Wiem, że to zadanie może nie jest takie trudne, ale nie lubię zadań na dowodzenie bo nie
potrafię wpaść na pomysł jak to zacząć...
30 gru 16:20
nowy rok:
ABCD trapez
E,F środki ramion
G,H środki podstaw
P punkt przecięcia EF i GH
przedłuż ramiona trapezu tak by przecięły się w p-cie S
z tw. odwrotnego do tw.Talesa wynika, że pr.EF || pr.AB || pr.CD
no to teraz z tw. Talesa wynika, że
AE/ED=GP/PH
AE=ED
AE/ED=1
GP/PH=1
GP=PH czyli P jest środkiem GH
z tw.Talesa
EP/0,5a=ES/AS
FP/0,5a=FS/BS
a ES/AS=FS/BS
czyli EP/0,5a=FP/0,5a czyli EP=PF czyli P jest środkiem EF
31 gru 19:01