olka: Kąt przy podstawie trójkąta równoramiennego jest równy α, a ramię ma długość b. Oblicz
pole i obwód trójkata
30 gru 14:57
wjmm: Nie wiem, czy o to Ci chodzi, ale wyszło mi:
Odw= 2b(1+cosα)
P=b2*sin2α/2
30 gru 15:22
olka: a jak do tego dojść?
30 gru 15:34
megi:
Prostą "drogą"
z trójkata prostokątnego obliczasz
a z funkcji cosα
(1/2a) / b = cosα → a = 2bcosα
teraz tylko do wzoru na Ob i pole
Ob= b+b +a = 2b + 2bcosα= 2b(1 + cosα) tak jak u wjmm!
P= (1/2) *a*b*sinα = (1/2) *2b cosα *bsinα= (b*2 *sin2α) /2
Ok? już wiesz?
30 gru 15:51
marysia: dzieki

juz rozumiem
30 gru 15:55