ania9721: pomocy muszę wyznaczyc n-ty wyraz oraz sumę n pierwszych wyrazów ciągu artmetycznego
mając dane a1=2 r=3 n=9 niewiem którego wzoru użyc
30 gru 21:30
elelka: nie wiem dokładnie czy o to chodzi ale wzór na n-ty wyraz ciągu to an=a1+(n-1) * r
czyli : an= 2+(9-1)*3
an=26 chyba..
30 gru 21:38
elelka: a wzor na sume w ciagu aryt.to S
n=(a
1 +a
n) /2 i to jeszcze raz n
cyzli S
n=(2+26)/2 * 9
S
n=14*9=126 tak mi sie wzdaje
30 gru 21:46
ania9721: a czy n pierwszych wyrazów to Sn co do tego wzru wyszło mi tak samo
30 gru 21:47
elelka: raczej tak...to jak ci wyszlo tak samo to pewnie dobrze
30 gru 21:51
ania9721: dzięki ja mam podobnie wszystkiego dobrego w nowym roku
30 gru 21:51
elelka: dzieki tobie tego zycze
30 gru 21:53
megi:
elelka powinna Ci napisać a9= 26
i S9= 146
Sn --- to suma n -- poczatkowych wyrazów!
30 gru 21:53
ania9721: dzieki szczęśliwego nowego roku
31 gru 10:27