Efka: Wielomian fjest określony wzorem f(x)=ax4-9x3+3x2+7x+b dla pewnych liczb pierwszych a
oraz b. Wiadomo że liczba 3/2 jest pierwiastkiem tego wielomianu. Oblicz a i b.
30 gru 15:25
Dj Kichawa: Powiem ci jak to zrobić a ty sobie spróbuj skarbie skoro 3/2 jest pierwiastkiem tego
wielomianu to z twierdzenia bezu wielomian jest podzielny przez dwumian x-3/2 jak
podzielisz ten wielomian to otrzymasz reszte z dzielenia oraz wielomian powstały w
trakcie dzielenia z tych dwóch rzeczy robisz sobie układ równań i za x podstawiasz 3/2 i
wyjdzie ci a i b
30 gru 15:31
Ania: a=2, b=3. Jakbyś poszukała, tobyś znalazła bo ja już z tym walczyłam

30 gru 15:32
megi:
Już rozwiązywałam! chyba właśnie u Ani!
30 gru 15:34
Efka: no tak, ale to trzeba zrobić w sposób matematyczny a nie na domysły. Dj Kichawa ma
pomysł. I to jest dobry pomysł
30 gru 15:36
Efka: pomysł może dobry, ale ciężko policzyć i nie wychodzi dobrze... może ma ktoś inną ideę?
30 gru 16:01
Efka: to będzie coś z twierdzenia o pierwiastkach wymiernych oraz p i q. tak mi się wydaje
30 gru 16:06
Dj Kichawa: dam sobie uciąć rękę ze się rąbnełaś przy dzieleniu

idę sobie pograć w piłkę jak wrócę
to najwyżej ci napisze rozwiązanie
30 gru 16:26