Zofia: Pole powierzchni całkowitej czworościanu foremnego o krawędzi 7 √2 cm jest równe :
a)0.588 dm2
b).98 √3 cm2
c).98 √2 cm2
d).14 √3 cm2
Zależy mi na obliczeniach !
30 gru 17:26
megi:
Odp b) Pc = 98√3 cm2
bo
czworościan foremny to ostrosłup, którego wszystkie ściany
i podstawa sa trójkatami równobocznymi o boku a= 7√2
więc Pc= 4*PΔ gdzie PΔ= a2*√3 /4
czyli PΔ= (7√2)2 *√3 /4 = 49*2 *√3 / 4 =( 49/2)*√3
to Pc = 4* (49/2)*√3 = 2*49√3 = 98√3 cm2
30 gru 17:55
Zofia: Dziękuje bardzo za odpowiedz

i za działania.
30 gru 18:06
jedrek : oj megi a nie odp

?
30 gru 20:13
jedrek : sorki d
30 gru 20:13
jedrek : oj przepraszam odp b
30 gru 20:18
jedrek : ma byc tak jak MEGI napisala
30 gru 20:20