D_D: Napełnianie basenu wodą odbywa się za pomocą sześciu jednakowo wydajnych zaworów. Jeżeli
otwarte są trzy z nich, basen napełnia się w ciągu 24 godzin.
a). Podaj wzór funkcji f, która opisuje zależność pomiędzy liczbą otwartych zaworów a
liczbą godzin, w których ciągu basen się napełni.
b). Podaj dziedzinę i zbiór wartości funkcji f.
c). Dobierz odpowiednia jednostkę na osi odciętych i naszkicuj wykres funkcji f.
30 gru 12:43
Basia:
a) jeżeli są jednakowo wydajne to napełnianie przy pomocy jednego będzie trwało 24*3=72
gogziny czyli:
f(n)=72/n gdzie n=1,2,....,6
b) D={n∈N: n=1,2,3,4,5,6}
ZW={12, 72/5, 72/4, 72/3, 72/2, 72}
ułamki sobie poupraszczaj
c) to już musisz sam
30 gru 12:55