pil: W magazynie są dwie partie elementów produkowanych w fabrykach I i II.
Niezawodność (w czasie T) elementów z fabryki I jest równa 0,9 z fabryki II 0,7.
W sposób przypadkowy wzięto jeden element z magazynu i okazało się, że był sprawny przez
czas T.
Obliczyć prawdopodobieństwo, że wybrany element pochodzi z fabryki I.
30 gru 12:58
Basia:
musimy chyba założyć że te fabryki produkują tyle samo w tym samym czasie
A - element z I
B - element sprawny
szukamy P(A/B)
P(A/B)=P(AnB)/P(B)
jeżeli I i II wybrodukowały po n elementów (czyli razem 2n) to sprawnych jest tam
0,9n+0,7n=1,6n
P(B)=1,6n/2
P(B)=0,8n
P(AnB)=0,5*0,9=0,45
P(A/B)=0,45/0,8=45/80=9/16
30 gru 13:43