elelka: punkty A B C takie ze A=(1,7) B=(20,7) C=(p,q) są wierzchołkami trójkąta ABC. Punkt
D=(8,2) jest środkiem boku AC .
a) wyznacz współrzędne punktu C
b) napisz równanie prostej l, prostopadłej do AC i przechodzącej przez punkt D
Z b sobie poradze ale do tego musze mieć ten punkt C a ja nie wiem jak go znaleźć
30 gru 18:39
megi:
Prościutko!
zależność na środek D
xA + xC yA + yC
xD= -------------- yD = --------------
2 2 znasz taki
wzór?
czyli xC = 2xD - xA yC = 2xD - yA
xC= 15 yC= - 3
C(15, - 3) dalej dasz radę !
30 gru 19:10
elelka: to ten x
d i y
d to znam ale reszte to dopiero teraz widze ale jak to przeanalizuje to
pewnie zaczaje dziękuje bardzo
30 gru 19:38
elelka: aaaaaaaaa czaje chwilowa zaćma


ale po 11zadaniach może wystąpić hehe
30 gru 19:43