matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
paweł:
okres typy monotoniczności an=(1-4n)/2
30 gru 13:36
Basia:
a
n+1
=[1-4(n+1)]/2=(-3-4n)/2 a
n+1
-a
n
=[ (-3-4n)-(1-4n) ] / 2=-4/2=-2<0 a
n+1
<a
n
czyli ciąg jest malejący
30 gru 13:45