nice: znajdz punkt przegiecia oraz przedzialy wypuklosci
x2-1
y= --------
x-2
y=2x3+3x2+6x+6ln(x-1)
y=x[ln(1+x2)-2]+2arctgx
30 gru 00:04
Basia:
punkt przegięcia to ten argument z dziedziny funkcji w którym druga pochodna jest równa
zero i znmienia znak
druga pochodna to pochodna pierwszej pochodnej
funkcja jest wypukła tam gdzie druga pochodna jest ujemna, wklęsła tam gdzie druga
pochodna jest dodatnia
poradzisz sobie dalej sam czy jeszcze jakaś pomoc potrzebna?
30 gru 10:57
Basia:
3. D=R
1*2x*x 2
y'=1[ln(1+x2)-2]+ --------------- + -------------------
1+x2 1+x2
2(1+x2)
y'=ln(1+x2) - 2 + ----------------- = ln(1+x2) -2 + 2 = ln(1+x2)
1+x2
1*2x
y''= -------------------
1+x2
y"=0 ⇔ x=0
y''<0 ⇔ x<0
y">0 ⇔ x>0
czyli:
x∈(-∞;0) ⇒ funkcja jest wypukła
x∈(0; +∞) ⇒ funkcja jest wklęsła
x0=0 jest punktem przegięcia
30 gru 11:32
Basia:
a tu nadal nic nie widać!
30 gru 11:45
Basia: to tylko test
30 gru 12:19