Damian: W roku akademickim 1990/1991 w Polsce kobiety stanowiły 50,2% liczby wszystkich
studiujących,a w roku akademickim 1999/2000 odsetek kobiet wzrósł do 56,9%. Od roku
akademickiego 1990/1991 do roku 1999/2000 liczba studiujących osób wzrosła o 254,6%.
Oblicz, o ile procent, od roku akademickiego 1990/1991 do roku 1999/2000, wzrosła liczba
studiujących kobiet. Wynik zaokrąglij do pierwszego miejsca po przecinku.
Proszę o pomoc.
30 gru 17:41
Basia:
załóżmy, że w roku 1990/1991 studiowało n osób
wtedy: w 1990/1991 kobiet było x=0,502n
w roku 1999/2000 studiowało y=2,546n
a kobiet było z=0,569*y=0,569*2,546n
x - 100%
z - p%
p=(z*100)/x
ale liczyć to ja tego nie mam ochoty
policz na kalkulatorze, bo "ręcznie" to czyste szaleństwo
31 gru 10:16
Damian: Nie wiem czy to jest dobrze, bo w odpowiedziach jest inny wynik ( o 301,9%). A tutaj
wychodzi o 288,6%.
31 gru 14:05
Basia:
może to "wzrosła o 254,6%" źle zinterpretowałam
spróbuj policzyć z y=3,546n i z=0,569*3,546n
być może to "wzrosła o" nalezy tak rozumieć:
było n czyli 100%, wzrosło o 254,6% czyli jest 354,6%
31 gru 17:26