Tom: Proszę o pomoc w przykładach: sinxcosx= -0,5 oraz tgx+ctgx= 2. Treść zadania brzmi
rozwiąż równanie.
30 gru 15:34
blabla: 1)sinxcosx=-0,5 / mnozymy *2
2sinxcosx=-1 / wiemy ze : 1=sin
2x+cos
2x
2sincosx=-sin
2x-cos
2x
sin
2x+2sinxcosx+cos
2x=0
(sinx+cosx)
2=0 | wiec
sinx +cosx=0
sinx = -cosx
-------- hehe

a dalej nie wiem co robic

moze tak:
tgx=sinx/cosx => sinx=tgx*cosx
sinx = -cosx
tgx*cosx=-cosx/ dzielimy przez cosx i cosx ≠0
wiec : tgx= -1
ctgx= -1
sinx= 1
cosx= 1
jest to sprzeczne z :"sinx = -cosx" ,hmm dziwne rzeczy (a moze blad sam nie wiem)
2)tgx+ctgx=2
1/ctgx + ctgx=2 / mnozymy *ctgx
ctg
2x -2ctgx+1=0
(ctgx-1)
2=0
ctgx=1
tgx+ctgx=2
tgx+1=2
tgx=1 i ctg= 1
30 gru 16:08
blabla: o juz chyba wiem gdzie...
ten tgx i ctg w podpunkcie pierwszym nie potrzebne
bedzie tak :
sin2x+cos2x=1 i sinx= - cos2x
(-cos2x)+cos2x=1
2cos2x=1
cos2x-1/2=0
(cosx-√2/2)(cosx+√2/2)=0
wiec :
1)cosx=√2/2 lub 2)cosx= -√2/2
skoro tak ,no to tak:
sinx= -√2/2 lub sinx =√2/2
30 gru 16:25