kelia: prosze pomozcie rozwiazac to zad...
nie bylo mnie ostatnio w slq i nie bardzo to rozumiem

8
√x y
2
log--------------
z
3
jesli log
4y=2
log
4y=2
log
4z=1/2
30 gru 18:14
megi:
log
4y=2 to y= 4
2 = 16
log
4z = 1/2 to z = 4
1/2 =
√4 = 2
nie podałaś zalezności na x tylko dwa razy to samo!
sprawdź jak powinno być podane to zad.
to Ci dokończę

bo coś mi tu nie pasuje? ok!
30 gru 18:19
kelia: a no faktycznie

czyli tak..
jesli
log
4x=0,4
log
4y=2
log
4z=1/2
30 gru 18:30
megi: Noo

! teraz moze sama już wiesz jak dokończyć zad? co?
log
4x= 0,4 to x = 4
0,4 =( 2
2)
2/5= 2
4/5
Napisz jaki ten główny log --- dziesietny ? czy ma podstawę też 4
bo coś źle podajesz ( tak mi się wydaje)
30 gru 18:57
kelia: ja to przepisywalam ze skanu od kolezanki i tam nie bylo napisane... ale patrzac na
poprzednie zad to chyba bd 4...
a log
4x=0,4 to nie bedzie 1,74 bo 4
0,4=x 4
1/10=x p10{4
4} p10{16} 1,74... chyba
ze zle mysle
30 gru 19:27
kelia: no ale kij z tym... niech bd to 4 przy podstawie..
czy to bd tak:
=log
48+log4
√x=log
4y
2-log
4z
3= log
48+0,63+4-1/8= log
48+ 4 63/100- 100/800=
log
48+4 404/800= log
48+4 101/200...
tylko nie wiem ile to jest log
48

no bo log
48=a log4
a=8 i teraz ile to jest

i czy ja wogole dobrze mysle
30 gru 19:36
achjo: log4a=8
22a=23
2a=3
a=3/2
30 gru 20:20
kelia: oo dziekuje slicznie
30 gru 20:22
megi:
z=2 to z
3 = 8 --- ósemki sie skrócą
zostanie
x= 4
2/5 = 2
4/5
log
4 √x=log
4(2
4/5)
1/2= log
42
2/5
teraz masz;
log
42
2/5 +log
4{16}
2= gdzie log
4 {16}
2 = 4 bo 4
4= 16
2
czyli 4 + 1/5 ( 1/5) --- bo 4
1/5 =( 2
2)
1/5
czyli = 4,2
jak dobrze wszystko napisałas to "kij" tak jest
30 gru 20:44
kelia: mhm

dzieki
3 sty 15:22
%3Cpre%3E%3Cb%3Ekelia%3A%3C%2Fb%3E%20mhm%20%3Cimg%20style%3D%22margin-bottom%3A-3px%22%20src%3D%22emots%2F2%2Fkrzywy.gif%22%3E%20dzieki%20%3Cimg%20style%3D%22margin-bottom%3A-3px%22%20src%3D%22emots%2F1%2Fwesoly.gif%22%3E%0A%3C%2Fpre%3E
3 sty 16:11
%253Cpre%253E%253Cb%253Ekelia%253A%253C%252Fb%253E%2520mhm%2520%253Cimg%2520style%253D%2522margin-bottom%253A-3px%2522%2520src%253D%2522emots%252F2%252Fkrzywy.gif%2522%253E%2520dzieki%2520%253Cimg%2520style%253D%2522margin-bottom%253A-3px%2522%2520src%253D%2522emots%252F1%252Fwesoly.gif%2522%253E%250A%253C%252Fpre%253E
3 sty 16:41