marysia: zad1 dla jakich wartości parametru α∈(π/2;3π/2) równanie x2+2xsinα+0,75=0 ma dokładnie
jedno rozwiazanie?
zad2 przy danych sinx=0,8 i x∈(π/2;π) oblicz sin2x=2sinxcosx oraz cos2x=cos2x-sin2x
30 gru 16:24
marysia: prosze jak ktos wie jak to rozwiazac to niech napisze
30 gru 19:45
megi:
A ja wiem

1/ Δ=0 czyli Δ= (2sinα)
2 -4*0,75)= 4sin
2α -4*3/4 =
= 4sin
2α - 3
Δ=0 to 4sin
2α= 3 /:4
sin
2α= 3/4 to sinα=
√3/2 lub sinα= -
√3/2
sinπ/3 =
√3/2 czyli α= π/3 ---- nie spełnia bo nie jest z przedziału
(π/2, 3π/2)
sin(π + π/3) = - sin π/3 --- z wzorów redukcyjnych
czyli
α= π+π/3 =( 4/3 )*π --- spełnia bo nalezy do
przedziału (π/2, 3π/2)
uzasadnienie! 4/3 *π= 8/6*π
3/2*π = 9/6*π
czyli nalezy do tego przedziału
odp; jedno rozw. dla α=( 4/3)*π rozumiesz?
30 gru 20:04
marysia: rozumiem

bardzo dziekuje
30 gru 20:23
megi:
Ok! cieszę się
30 gru 20:45