elelka: uzasadnij, że NIE istnieje trójkąt prostokątny, w którym przeciwprostokątna ma długość
24, a kąty ostre α i β są takie, że cos α=3/4 i tg β= 4/3
30 gru 17:00
megi:
α +β= 900
ponieważ cos α= 3/4 = 0,75 to α≈ 41o
to β= 49o
tg49o= 1,1504 a u nas tgβ= 1,3333
więc nie ma takiego trójkata prostokatnego!
30 gru 22:04
Basia:
można bez przybliżeń i tablic
a przyprostokatna naprzeciwko α
b przyprostokatna naprzeciwko β
c przeciwprostokatna
cosα=b/c
b=c*cosα=24*3/4=18
z tw. Piragorasa
a2+b2=c2
a2+182=242
a2=(6*4)2-(6*3)2=62(16-12)=62*22=(6*2)2=122
a=12
tgβ=b/a=18/12=3/2 # 4/3
czyli taki trójkat nie istnieje
31 gru 18:19
megi:
A można i tak !
też bez tablic;
cosα= 3/4 to sinβ= 3/4 to cosβ=
√7/4
sinβ
tg β= -----= (3/4 )* (4/
√7) = (3/7)*
√7 ≠ 4/3
cosβ
czyli taki trójkat nie istnieje!
31 gru 21:55
LUSIA12: na podwórku były kury i owce.Razem było 22 głowy i 54 nogi.Ile było kur,a ile owiec?
POMOCY

1 sty 11:41
LUSIA12: JESZCZE JEDNO:18,32ha≈18,3
oblicz błąd bezwzględny i błąd względny podanego przybliżenia.
Ratujcie,nie wiem o co kaman.
1 sty 11:50
Eta:
Lusia! to proste!
Kurki mają ... 2 nogi i jedną głowę

owce mają .... 4 nogi i jedna głowę
czyli x --- ilość kur
y --- ilość owiec
x *1 + y*1= 22 / *(-2)
x*2 +y *4= 54
czyli
- 2x - 2y = - 44
2x +4y = 54
--------------------
= 2y = 10 to y= 5 owiec
to x = 22 - 5 = 17 kur
Odp; 17 kur 5 owiec
spr. 17*1 + 5*1 = 17 +5 = 22 głów
17*2 +5*4 = 34 +20 = 54 nóg
1 sty 15:36
LUSIA12: Eta stokrotne dzięki i wszystkiego dobrego na Nowy Rok.
P.S.pomóż jeszcze z błędem względnym i bezwzględnym.
1 sty 15:44
Eta:
bezwzględny ; I 18,32 - 18, 3 I = 0,02
względny:
0,02 2 %
-------- *100% = -------- = 0, 1 %
18,32 18,32
1 sty 16:00
LUSIA12: Eta jesteś super,jeszcze raz bardzo dziękuję

**
1 sty 16:11