marysia: dla jakich wartości parametru m równanie 3sin(π/3- x)-2=m/(m-4) ma rozwiazanie?
blagam pomóżcie
30 gru 15:37
nowy rok:
m-4#0 czyli m#4
3sin(π/3-x)=m/(m-4) + 2
m+2m-8
3sin(π/3-x) = -----------------
m-4
3m-8
3sin(π/3-x) = -----------
m-4
3m-8 m - 8/3
sin(π/3-x) = ------------- = ------------------
3(m-4) m - 4
-1 ≤ sinx ≤ 1
czyli mamy dwie nierówności do rozwiązania
m - 8/3 m-8/3
--------- ≥ -1 i -------------- ≤ 1
m-4 m-4
pierwasza:
m-8/3
--------- + 1 ≥ 0
m-4
m-8/3+m-4
--------------- ≥ 0
m-4
2m-20/3
-------------- ≥ 0
m-4
2(m-10/3)
-------------- ≥ 0
m-4
czyli (m-10/3)(m-4)≥0 ⇔ (m≥10/3 i m≥4) lub (m≤10/3 i m≤4) ⇔
m>4 lub m≤10/3
analogicznie musisz rozwiązać drugą nierówność (będzie prostsza) i znależć część wspólną
zbioru rozwiązań pierwszej i drugiej
powodzenia
31 gru 19:17