enter: wykaż że jeśli a2+b2+c2=ab+bc+ac to a=b=c
wykaż że jeśli
b-c c-a a-b 2 2 2
------------ + ------------ + ------------ = ---- + ---- + -----
(a-b)(a-c) (b-c)(b-a) (c-a)(c-b) a-b b-c c-a
30 gru 19:56
megi: Enter! poszukaj w postach z poczatku grudnia juz podawalismy to pierwsze zad>
30 gru 20:07
enter: Megi, zależy mi na tych zadaniach, dlatego naprawdę przeszukałam forum od połowy
listopada do połowy grudnia, ale niestety chyba coś mi umknęło, bo nie znalazłam,
patrzyłam też w googlach, również bez efektu. Czy mogłabyś mi udzielić chociaż
wskazówek? byłabym wdzięczna, bo nie wiem, jak się za coś takiego nawet zabrać:(
31 gru 11:35
megi: Enter! czy to są dwa niezależne od siebie zad?
31 gru 13:08
megi:
1/ ( a + b + c)2 = a2 +b2 +c2 +2ab + 2ac +2bc / ze wzoru/
więc a2 +b2 +c2 = (a+b+c)2 - 2ab - 2ac - 2bc
( a+b +c )2 = 2ab +2ac + 2bc + ab +ac + bc
(a+b +c)2 = 3(ab +ac + bc) to a=b=c
bo
np; (a+a +a)2 = 3( a*a+a*a +a*a)
(3a)2 = 3* 3a2
9a2 = 9a2 -- czyli spełnione
podobnie dla b i c czyli tylko dla a=b=c
31 gru 13:58