matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 27.3.2009
Zadania
Odp.
1
dominis:
oblicz pole ostroslupa prawidlowego czworokatnego, w ktorym krawedz podstawy a=6 cm, a sciana boczna jest nachylona do plaszczyzny podstawy pod katem α=45 stopni
130
Adam:
Wykres funkcji f przesunięto o wektor u i otrzymano wykres funkcji g. Napisz wzór funkcji g, gdy
3
koko:
√
x+2
=x wiem, że x=2
2
gwiazdka:
Znajdż wzór funkcji kwadratowej o której wiadomo , że jej wykresem jest parabola o wierzchołku (−3,2) przechodząca przez punkt (0,5). Zapisz otrzymany wzór w postaci
5
gwiazdka:
Znajdż wzór funkcji kwadratowej o której wiadomo że jej wykres przechodzi przez punkty : (0,3) , (1,2) , (−1,8) poproszę o pomoc
8
Adam:
w tabelach oznaczonych cyframi 1 i 2 przedstawiono wartości funkcji kwadratowej określonej wzorem y=ax2 dla wybranych argumętów
1
Przemek:
sin2x+cos6x=sin3x−sin5x
7
Filip :):
podaj współrzędne wieszchołka W paraboli, która jest wykresem funkcji f oraz napisz równanie jej osi symetrii, gdy
2
Adam :
Adam : Do wykresu funkcji kwadratowej określonej wzorem f(x)=ax2 należy punkt P. Obl. współczynnik a.
7
Adam :
zrobi mi ktoś zadania z funkcji kwadratowych i jej własności masakra jestem z tego noga
52
...:
Pewne zadanie,którego nie dam rady ruszyc
14
ania :
Pomocy
! mam 60 min na rozwiązanie 20 zadań bede wklejac tu kazde po kolei, musze zaliczyc ten test
! bede wdzieczna do smierci
! blagam o pomoc
15
Paula:
P(x)= 2x
2
+ 3x G(x)= x
4
−2x
3
+4x
2
−7
3
aie:
Środkiem okręgu jest punkt S = (−1;2), a styczna do okręgu ma równanie 3x+4y+5=0. Oblicz długość promienia tego okręgu.
28
Adam :
f(x)=(x−3)do potęgi 2+4
6
Przemek:
sin3x=sin4x
1
t@mi:
podaj wzor ogolny ciagu An jezeli jego wykres jest zawarty w prostej przedstawionej na rysunku, x1 y−3; x2 y−2,5 ; x3 y−2; itd w nieskonczonosc. niewiem jak napisac ten
2
pomocy:
w trapezie równoramiennym długość krótszej podstawy jest rówma 13 cm a wysokość
√
3
cm. oblicz jego pole i obwód jeżeli kąty przy podstawie są równe 30 stopni.
9
Przemek:
sin
2
x+cosx+a
2
=0
22
unknow:
Dany jest ostrosłup prawidłowy,którego pdstawą jest kwadrat o przekątnej d=4
√
2
cm i kącie między przeciwległymi krawędziami bocznymi równymi 90 stopni .Oblicz pole podstawy
1
decpo:
Dla funkcji y=5x−6 wyznacz punkt przecięcia z osią Y i miejsce zerowe.
4
martusia xd:
w trapezie równoramiennym katy przy dłuzszej podstawie mają po 30 stopni. oblicz pole i obwód jeżeli podstawy maja odpowiednio 3cm i 17cm.
5
dzik:
Ze zbioru Z= {1,2,3,...2n+1} gdzie n∈N+ wylosowano równoczesnie dwie liczby. Wyznacz n, tak aby prawdopodobieństwo wylosowania liczb, których suma jest liczbą nieparzystą było
1
madzia:):
w prostokacie przekątne mają długość 8cm i przecinają sie pod kątem 60 stopni.Oblicz pole prostokąta
13
t@mi:
obwod prostokata jest rowny 18cm, a jego pole ma 18 cm
2
. znajdz dlugosc przekatnej tego prostokata
4
Prosze o rozwiazanie:
Trójkąt prostokątny ma przeciwprostokatną długosci 12cm a jeden z kątów ostrych ma 60 stopni.Oblicz długości pozostałych boków oraz pole trójkąta.
6
t@mi:
czy dany wielomian w(x)=x
3
−2x
2
−x+2 dzieli sie bez reszty przez dwumian x+1, B) obicz
3
pati:
log
√
2
8
16=
3
Spike:
Ix
2
−2xI=x
2
−2x odp z podręcznika to x∈(−
∞
,0>U<2,+
∞
)
5
t@mi:
funkcja liniowa jest okreslona wzorem f(x)=(2m+1)x−1 dla jakich wartosci parametru m funkcja f jest malejaca
1
Aśka:
obliczyć:
1
5
1
2x−3
*25
1
2x+3
=125
4x
2
+9
ułamki są potegami
5
pomocy:(:(:
w równoległoboku ABCD boki mają długości 12 cm i 18cm, a kąt między nimi wynosi 30 stopni. Oblicz wysokosci i pole równloegłoboku.
8
mania:
Jak to obliczyć
log
√
3
3
3
√
3
=
1
moniczka:
Wysokosc trapezu ronoramiennego o podtsawach a,b a>b podzielono w stosunku 1:2, licząc od dłuższej podstawy, i przez punkt podziału poprowadzono prostą równloegla do obu podstaw.
6
lila:
oblicz: (0,125)
x
*(
4
√
2
)
3−x
=8
1−x
4
Jola :(:
1) cos
4
α−sin
4
α=cos
2
α−sin
2
α <−−− sprawdzic tozsamosc
3
moniczka:
w jakim stosunku wagowym nalezy zmieszac dwa roztwory cukru o stezeniach 6% i 18 % a by otrzymac roztwor o stezeniu 15 %.
1
:(:(:(:(:
w prostokacie przekątne mają długość 8cm i pezecinaja sie pod kątem 60 stopni.Oblicz pole prostokata
5
t@mi:
na poczatku sezonu papryka czerwona i zielona kosztowaly tyle samo. po pewnym czasie cena papryki czerwonej wzrosla o 15%, a zielonej o 9%. o ile procent wiecej zaplaci pani
1
xxagatus1993xx:
pomocy...
1
xxagatus1993xx:
l[io[[ojhgjdffgujygu
11
Przemek:
cos
2
2x+4cos
2
x=2
43
xxagatus1993xx:
bok rombu wynosi 8 cm a jeden z jego kątów 60 stopni. Oblicz długosć krótszej przekątnej rombu. jaka jest dłuzsza przekątna?
21
Przemek:
sinx = 2a−3 −−−−−−−−
5
pyniuxd:
Witam proszę o pomoc w zadaniu ! W pudełku są 3 kule białe i 5 czarnych. Do pudełka można albo dołożyć jedną kulę białą
1
anecia-prosze o pomoc to wazne:
x
3
−x
2
−3x−9=0, x
4
−9x
3
≥18x
2
1
anecia-prosze o pomoc to wazne:
f(x)=− 1
1
wojtek 5481:
zbadaj czy ciąg o wyrazie ogólnym an=5n−1 jest ciągiem arytmetycznym zad;2w
3
pyniuxd:
witam proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania Rozwiąż nierówność
1
rockstar:
Sproeadź do naprostrzej postaci wyrażenie (x
2
+ 3x + 2)(x
2
−3x + 2)
8
kasiaaa:
krótsza przekątna równoległoboku ma długość 6 pierw. z 6 cm i tworzy z krótszym bokiem kąt 90 stopni. stosunek długości boków równoległoboku wynosi 5:7. oblicz pole i obwód
1
Jola:
mam problem wielki z zadaniem utknęłam w pewnym punkcie a raczej na początku i nie wiem kompletnie co dalej proszę o pomoc
4
ania:
ania: 2. z tali52 kart wylosowano 6. Wszystkie wylosowane karty to kiery. Na ile sposobow mozna dokonac takiego wyboru.
11
Irek:
krok po kroku jak to skrocić?
3
ulaat:
W trapezie przedłużono ramiona AD i BC aż do przecięcia w punkcie E. Wiedząc, że
|DE|
2
=
oraz |EC|−|CB|=5, oblicz długość ramienia BC trapezu
|AD|
3
3
ulaat:
W trapezie przedłużono ramiona AD i BC aż do przecięcia w punkcie E. Wiedząc, że
|DE|
2
=
oraz |EC|−|CB|=5, oblicz długość ramienia BC trapezu
|AD|
3
5
Pomocy:
Jak obliczyc wyraz w ciagu goemoetrycznym jezeli mamy na przyklad a3 i a5 to jak obliczyc a4 w ciagu geometrycznym ?
1
ewela:
2
3
√
6
1
mumat:
z klasy w ktorej jest 17 dziewczyn i 14 chłopaków, wybieramy dwuosobowa delegacje. Okresl zbor zdarzen elementarnych tego doświadczenia i oblicz jego moc.
2
Stefcia:
Ze zbioru liczb {1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11} wybieramy jednocześnie dwie. Określ zbór zdarzeń elementarnych tego doświadczenia i oblicz jego moc.