procenty
t@mi: na poczatku sezonu papryka czerwona i zielona kosztowaly tyle samo. po pewnym czasie cena
papryki czerwonej wzrosla o 15%, a zielonej o 9%. o ile procent wiecej zaplaci pani
kowalska przy zakupie 2kg papryki zielonej i 1 kg czerwonej?
27 mar 16:09
tim: x − cena czerwonej
1,15x − po podwyżce
x − cena zelonej
1,09y − po podwyżce
x + 2x − cena przed podwyżką
1,15x + 2,18x − cena po powdyżce
Różnica cen = 0,15x + 0,18x = 0,33x = 33%
27 mar 16:23
t@mi: niestety ale to jest zle
27 mar 16:28
tim: A ile masz w odpowiedizi?
27 mar 16:32
t@mi: poczatek zrobiles dobrze ale na koncu trzeba ulozyc proporcje rozwiazac i odjac od wyniku
100%tak ze wychodzi 11% ale dzieki
27 mar 16:34
tim: To jaki był w tym problem?
27 mar 16:35