przesunięcie
Adam: Wykres funkcji f przesunięto o wektor u i otrzymano wykres funkcji g. Napisz wzór funkcji
g, gdy
a) f(x)=2x2 i u=[−2,0]
27 mar 22:58
Eta:
korzystasz ze wzoru: f(x)= 2x2 a =2 W(0,0)
g(x) = a(x −p)2 +q u=[p,q] W(p,q)
u =[ −2, 0] => p = −2 q = 0 a =2
więc g(x) = 2(x+2)2 +0
czyli g(x0 = 2(x+2)2 W(−2,0)
27 mar 23:09
Adam: dzieki
27 mar 23:09
Adam: mam jeszce inne podpunkty
27 mar 23:10
Adam: rozwiążesz
27 mar 23:11
Eta: Dawaj!
Tylko co Ty sie nauczysz , jeżeli gotowce przepiszesz?
To dalej będziesz "noga" ...tak jak sam się okresliłeś
27 mar 23:14
Adam: mam do oddania ćw i nie mam ich uzupełnionych
27 mar 23:15
Eta: OK! dawaj!

mam rozumieć ,że to na jakieś zaoczne ? czy tak?
27 mar 23:16
Adam: b) f(x)=−13x2 i u=[4,0]
27 mar 23:16
Adam: tak
27 mar 23:16
Adam: c) f(x)=−x2 i u=[−1,0]
b) f(x)=−√2x2 i u=[√2,0]
27 mar 23:18
Adam: to ostatnie to d
27 mar 23:19
Eta:
Podobnie jak poprzednio!
a = −
13 p= 4 q= 0
więc g(x) = −
13(x −4)
2 W( 4,0)
z tego samego wzoru który Ci napisałam!
coś jeszcze? to dawaj
27 mar 23:19
Adam: c i d Ci podałem
27 mar 23:20
Eta:
c) a = −1 p= −1 q=0
to g(x) = −(x +1)2 W( −1,0)
d) a = −√2 p= √2 q=0
to g(x) = −√2(x −√2)2 W( √2,0)
27 mar 23:21
Eta: Coś jeszcze Drogi Uczniu z zaocznego ?
27 mar 23:24
Adam: i jeszcze Parabola o wieszchołku W=(−1,0) jest wykresem funkcji kwadratowej określonej
wzorem f(x)=−3(x−p)2
a) napisz wzór funkcji
b)sporząć tabelę
c)podaj ekstremum funkcji
27 mar 23:25
Adam: wieczorówka
27 mar 23:25
Adam: i co dasz radę

bo ja nie mam do tego głowy.
27 mar 23:31
Adam: jestem z wieczorówki
27 mar 23:31
Eta: Uczyłam kiedyś takich Panów( wiem co umieli ?

−−− rozumię Cię

a) W( −1,0) to p= −1 q=0
zatem f(x) = −3(x +1)
2 W( −1,0)
−3 −2 −1 0 1 2
x ................................................
−12 −3 0 −3 −12 −27
y ...............................................
widzisz najwiekszą wartośc y czyli y
max= 0 dla x = −1
bo ekstremum funkcji to wartość najmniejsza, jeżeli jest
lub największa ,jeżeli jest
w tym przykładzie:
funkcja nie ma wartości najmniejszej
bo ramiona paraboli skierowane do dołu
zatem ma wartość największą równą q = 0
27 mar 23:34
Eta:
Rozumiem Cię

oczywiście 1 tak sie poprawnie pisze!

coś jeszcze



?
27 mar 23:36
Adam: tak
27 mar 23:37
Adam: jest tego sporo
27 mar 23:37
Eta: Dawaj! póki mam ochotę :
27 mar 23:38
Adam: a Masz/ Pani mejla bo bym zeskanował są tego jeszcze 3 i pół strony jeśli mógłbym prosić.
27 mar 23:39
Adam: masakra z tymi zadaniami
27 mar 23:39
Adam: jak nie to będę pisał.
27 mar 23:39
Adam: i co

27 mar 23:42
Adam: bo ja bym to poczebował na poniedziałek
27 mar 23:43
Eta:
Tak, tylko tutaj na forum są znaki matematyczne!
A to ważne!
PS: skoro ja sobie zadaje tyle trudu.... więc i Ty wnieś coś od siebie

Na kiedy masz to mieć?
dawaj ! do rana jeszcze sporo czasu .. pomogę!
27 mar 23:43
Adam: na poniedzialek ok będę pisał
27 mar 23:45
Adam: podaj największą (najmniejszą) wartość funkcji f oraz jej mejsce zerowe, gdy
a) f(x)=(x−1)2
27 mar 23:48
Adam: b)f(x)=−(x−3)2
c)f(x)=√1{2}(x+2)2
d)f(x)=−0,25(x−4)2
27 mar 23:51
Adam: c jest źle
27 mar 23:53
Adam: pomyliłem znaki
c)f(x)=12(x+2)2
27 mar 23:54
Adam: e) f(x)=−13(x+2)2
f) f(x)=0,3(x+1)2
27 mar 23:56
Adam: i co
28 mar 00:01
Adam: jest trochę tego
28 mar 00:10
Eta:
Szybciej bym Cie tego nauczyła ! niż ta pisanina!
a)
nie ma minusa przed nawiasem !
to ramiona do góry
czyli jest minimum w wierzcholku
W( 1,0) czyli y
min = 0 dla x = 1
i m−ce zerowe x
o=1
b) jest minus przed nawiasem : więc ramiona do dołu:
czyli jest maximum w wierzcholku W(3,0)
y
max= 0 dla x = 3
x
o = 3 −− m−ce zerowe
c) podobnie: jak w a) W( −2,0)
nie ma minusa przed nawiasem ,czyli mimimum
czyli y
min =0 dla x= − 2
x
o = −2
d) W( 4,0) jest minus przed nawiasem , czyli max
y
max = 0 dla x = 4
e)
W( −2,0) jest minus czyli max
y
max= 0 dla x= −2
x
o= −2
f) W( −1,0) nie ma minusa czyli min
y
min = 0 dla x= −1
x
o = −1
Ps: nie biore odpowiedzialności ,jezeli jakiś znak nie tak napisałeś
28 mar 00:14
Adam: ok
28 mar 00:15
Eta:
I co? pytasz?.... a co ja z tego mam ?
28 mar 00:15
Adam: wykres funkcji kwadratowej okreslonej wzorem y=23x2 przesunięto równolegle do osi
y, otrzymując parabolę o woerzchołku W, takim że W = (0,q). napisz wzór funkcji, której
wykresem jest otrzymana parabola i podaj wartość jej ekstremum, gdy:
a)q=−13
b) q=23
c) q=2
d)q=−3
28 mar 00:21
Adam: satysfakcję
28 mar 00:21
Adam: nie wiem jak się odwdzięczyć .
28 mar 00:22
Adam: Wykres funkcji kwadratowej f przesunięto o wektor v i otrzymano wykres funkcji g. Napisz
wzór funkcji g, gdy
a) f(x)=−x2 i v=[0,3]
b)f(x)=3x2 i v =[0,2]
c) f(x)=14x2 i v=[0,4]
d)f(x)=−2(x+2)2 i v=[0,−3]
28 mar 00:32
Eta:
podobnie jak poprzednie!
pisałam już ,że f(x) = a( x −p)
2 +q p=0 i q
więc te funkcje są postaci:
f(x) = ax
2 +q
a) f(x) =
23x
2 −
13 ramiona do góry czyli w wierzcholku minim
y
min= −
13 ( wszystkie mają minimum bo a =
23
b)
f(x) =
23x
2 +
23
y
min =
23
c)
f(x) =
23x
2 +2
y
min = 2
d) f(x)=
23x
2 − 3
y
min= −3
Ps: zmów "zdrowaśkę " za moje zdrowie
28 mar 00:40
Adam: zmówię
28 mar 00:41
Eta:
Dajemy dalej

a) g(x) = −x
2 +3
b) g(x)= 3x
2 +2
c) g(x)=
14x
2 +4
d) g(x)= −2(x +2)
2 − 3
28 mar 00:43
Adam: momęcik
28 mar 00:44
Adam: Funkcja kwadratowa f ma jedno miejsce zerowe . Napisz wzór tej funkcji , wiedząc że
f(−2)=1
oraz f(0)=1
Postępuja analogicznie , napisz wzór funkcji kwadratowej f, wiedząc że ma ona jedno
miejsce zerowe oraz gdy:
a)f(−1)=3 i f(1)=3
28 mar 00:48
Adam: b)f(1)=2 i f(5)=2
c)f(−4)=−3 i f(0)=−3
28 mar 00:49
Adam: Punkt P należy do wykresu funkcji f określonej wzorem postaci f(x)x2+c. Napisz wzór
funkcji f, gdy
a)P=(2,3)
b) P=(−1,0)
c) P=(−2,−3)
d) P=(−1,7)
28 mar 00:53
Eta:
Adam!
Soryy!... już jestem b. zmęczona!
rozwiążę Ci to na bank..... jutro , może być ?
dopisz jeszcze , jak cos tam masz, rozwiążę Ci!
Tymczasem , Dobranoc! do jutra!
28 mar 01:03
Adam: o niema sprawy dopiszę dziękuję bardzo dobranoc.
28 mar 01:04
Adam: ok
28 mar 01:04
Adam: Podaj współrzędne wieszchołka W paraboli, która jej wykresem funkcji f oraz napisz
równanie jej osi symetrii,gdy
a)f(x)=−12(x−7)2 +10
b)f(x)=23(x+13)2−32
c)f(x)=−4(x+12)2−6
d)f(x)=5(x−10)2−15
e)f(x)=−6(x−34)2+1
f)f(x)=34(x+5)2+12
28 mar 01:08
Eta:
Zad> z godz. 01:08
a) W( 7,10) oś sym. x = 7
b)W(−13,−23) oś sym x = −13
c)W(−12, −6) x = −12
d)W(10,−15) x = 10
e) W(34,1) x= 34
f) W(−5,12) x = −5
28 mar 01:16
Adam: Podaj zbiór wartości Yf funkcji kwadratowej f określonej wzorem:
a)f(x)=2(x−3)2−11
b)f(x)=−3(x−1)2+2
c)f(x)=14(x−2)2+12
d)f(x)=−6(x−34)2−15
e)f(x)=−(x+5)2
f)f(x)=−3x2+4
28 mar 01:30
Adam: idę spać
28 mar 01:36
Adam: Dziękuje
28 mar 01:39
Adam: jeśli by Pani mogła to proszę pisać z pełnymi obliczeniami dziękuje dobranoc.
28 mar 01:48
Eta:
zad. z godz. 01:30
a) W( 3,−11) a = 2 ramiona do góry
więc Zw: y€ <−11,+∞)
b) W(1,+2) a= −3 ramiona do dołu
więc Zw: y€(−∞, 2>
c)W(2,12,) a=1/4 ramiona do góry
więc Zw: y€ < 2, +∞)
d)W(3/4, −15) a= −6 ramiona do dołu
więc:Zw: y€( −∞, −15>
e) W(−5, 0) a= −1 ramiona do dołu
więc: Zw: y€(−∞ ,0>
f) W(0,4) a= −3 ramiona do dołu
więc Zw: y€(−∞,0>
zad: z godz. 00:53
a) f(x) = x
2 +c
f(2) = 3 więc 3= 2
2 +c => c = −1
to f(x) = x
2 − 1
b)
f(−1)=0 więc 0=(−1)
2 +c => c= −1
f(x) = x
2 −1
c) f(−2)=3 więc −3= (−2)
2 +c => c= −7
f(x)= x
2 −7
d)
f(−1)=7 więc 7= (−1)
2 +c => c =6
f(x)= x
2 +6
PS: zadania odrobione!
zostało jeszcze jedno ... na jutro
28 mar 02:04
Adam: Odlicz brakującą współrzędną punktu A, wiedząc że należy on do wykresu funkcji f.
a)A=(xA,−9) i f(x)=−x2
b) A=(−2√3,yA) i f(x)=x2
c) A=(−32,yA) i f(x)−23x2
d) A=(xA,0,0121) i f(x)=x2
e)A=(xA,3) i f(x)=3x2
f) A=(xA,0) i f(x)=−15x2
28 mar 08:14
Adam: Funkcja kwadratowa f ma jedno miejsce zerowe . Napisz wzór tej funkcji , wiedząc że
f(−2)=1
oraz f(0)=1
Postępuja analogicznie , napisz wzór funkcji kwadratowej f, wiedząc że ma ona jedno
miejsce zerowe oraz gdy:
a)f(−1)=3 i f(1)=3
b)f(1)=2 i f(5)=2
c)f(−4)=−3 i f(0)=−3
28 mar 08:17
Adam: zad.4,25
Podaj przykład wzoru funkcji kwadratowej f, o której wiadomo,że.
a)zbiorem jej wartości jest przedział <−4;+∞)
b)zbiorem jej wartości jest przedział (−∞;5>
c)funkcja jest rosnąca w przedziale (−∞;8) i malejąca w przedziale (8;+∞)
d)funkcja jest malejąca w przedziale (−∞;0) i rosnąca w przedziale (0;+∞)
28 mar 08:25
Adam: 4.27
Funkcje kwadratowA f przedstaw w postaci kanonicznej. Podaj argument x, dla którego
funkcja f osiąga ekstremum oraz jego wartość,gdy
a)f(x)=3x2+18x+25
b)f(x)=−x2+23x−19
c)f(x)=x2−4x+174
d)f(x)=−2x2−4x−4
e)f(x)=3x2−6√3x
f)f(x)=210. x2−221x
28 mar 08:35
Adam: 4,28
Znając wzór funkcji f,napisz wzór funkcji g i podaj jej wartości największą (najmniejszą)
, gdy
a)f(x)=x2, g(x)=f(x+)−2
b)f(x)=x2+1, g(x)=−f(x+2)
28 mar 08:40
Adam: To było ostatnie zadanie z góry dziękuje za rozwiązanie.
28 mar 08:41
tim: Adam.. Spróbuję rozwiązaĆ po dwa przykłady z każdego..
1) A (x, y) dla y = −x2
Każdy punkt ma współrzędne (x, y), w przykładzie 1. masz podane
(x, −9), więc w zadaniu masz podane y = (−9). Aby obliczyć x podstawiasz 'y' do funkcji:
y = −x2
−9 = −x2
9 = x2
3 = x
A (3, −9)
Rozumiesz?
2) A (−2√3, y) dla y = x2 W przykładzie podane masz x = −2√3, więc
podstawiasz do wzoru y = x2
y = (−2√3)2
y = 12
A(−2√3,12)
Analogicznie dalej.
28 mar 09:54
Adam: tim do którego to jest
28 mar 10:09
tim: Odlicz brakującą współrzędną punktu A, wiedząc że należy on do wykresu funkcji f. 2
przyklady w tym zadnaiu.
28 mar 10:19
Adam: acha dzięki
28 mar 10:21
tim: 4.25.
a) W funkcji kwadratowej y = x
2, wierzchołek paraboli mamy (0,0) i Z
w <0,+
∞).
W funkcji kwadratowej y = x
2 − a, wierzchołek paraboli mamy (−a,0) i Z
w <−a, +
∞)
Mamy podany Z
w <−4, +
∞), więc wierzchołek paraboli (−4,0) i funkcja y = x
2 − 4.
Sprawdź lub narysuj sobie

d) W funkcji kwadratowej y = x
2, wierzchołek paraboli mamy (0,0).
Funkcja maleje od (−
∞,0) i rośnie w przedziale (0, +
∞). Więc odpowiedzią jest funkcja
y = x
2.
28 mar 10:24
Adam: a umiesz resztę
28 mar 10:25
tim: Narazie mogę ci tyle pomóc.
28 mar 10:28
Adam: ok dzięki
28 mar 10:28
Adam: Eta S.O.S
28 mar 10:29
tim: Z zadaniu nad 4.25 zauważ, że aby było jedno miejsce zerowe musi być ono na
wierzchołkiem, więc wierzchołek ma y=0. I pozaznaczaj sobie punkty i zobacz czy parabola
będzie na x−ach ujemnych czy dodatnich. Wtedy możesz skorzystać np. z wzoru kanonicznego
funkcji
1682 <−− Tam są podobne zadania.
Pamiętaj! Jeżeli masz dwa punkty o
x np. 2 i 4, które mają te same y np. punkty
(2,0 oraz 4,0) to
x wierzchołka będzie 3 (analogicznie pośrodku]
28 mar 10:34
Basia:
4,28 Znając wzór funkcji f,napisz wzór funkcji g i podaj jej wartości największą
(najmniejszą) , gdy a)f(x)=x
2, g(x)=f(x)−2 b)f(x)=x
2+1, g(x)=−f(x+2)
a)
g(x) = x
2 − 2
a=1; b = 0; c = −2
a>0 ⇒ funkcja ma wartość najmniejszą dla x
w = −
b2a równą y
w = g(x
w)
x
w = −
02 = 0
y
w = g(0) = 0
2 − 2 = −2
b)
g(x) = −[ (x+2)
2 + 1 ] = −[ x
2 + 4x + 4 + 1] = −x
2 − 4x − 5
a = −1; b = −4; c = −5
a<0 ⇒ funkcja ma wartość największą dla x
w = −
b2a równą y
w = g(x
w)
y
w = g(−2) = −(−2)
2 − 4*(−2) − 5 = −4 + 8 − 5 = −1
28 mar 11:58
Basia: 4.27 a.
f(x)=3x
2+18x+25
a = 3; b = 18, c = 25
| | b | | 18 | |
minimum (bo a>0) funkcja osiąga dla xw = − |
| czyli dla x = − |
| = −3 |
| | 2a | | 6 | |
p = x
w = −3
Δ = b
2 − 4ac
Δ = 18
2 − 4*3*25 = 324 − 300 = 24
q = −{24}{12} = −2
f(x) = a(x−p)
2 + q
f(x) = 3(x+3)
2 − 2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
4.27 b.
f(x)=−x
2+23x−19
a = −1; b = 23; c = −19
| | b | | 23 | | 23 | | 1 | |
maksimum (bo a<0) funkcja osiąga dla xw = − |
| = − |
| = |
| = 11 |
| |
| | 2a | | −2 | | 2 | | 2 | |
Δ = b
2 − 4ac
Δ = 23
2 − 4*(−1)*(−19) = 529 − 76 = 453
| | 453 | | 453 | | 1 | |
q = − |
| = |
| = 113 |
| |
| | −4 | | 4 | | 4 | |
| | 23 | | 453 | |
f(x) = a(x−p)2 + q = −(x− |
| )2 + |
| |
| | 2 | | 4 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
4.27 c.
f(x)=x
2−4x+174
a = 1 b = −4 c = 174
minimum dla
p = 2
−−−−−−−−−
Δ = b
2 − 4ac = (−4)
2 − 4*1*174 = 16 − 696 = −680
| | −680 | |
q = −U{Δ}/4a = − |
| = 170 |
| | 4 | |
f(x) = a(x−p)
2 + q = 1(x−2)
2 + 170 = (x−2)
2 + 170
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
4.27 d.
f(x)=−2x
2−4x−4
a = −2; b = −4; c = −4
| | −b | | 4 | |
maksimum dla xw = |
| = |
| = −1 |
| | 2a | | −4 | |
p = x
w = −1
Δ = b
2 − 4ac = (−4)
2 − 4*(−2)*(−4) = 16 − 32 = −16
f(x) = a(x−p)
2 + q = −2(x+1)
2 − 2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
4.27 e.
f(x)=3x
2−6
√3x
a = 3, b = −6
√3; c = 0
| | −b | | 6√3 | |
minimum dla xw = |
| = |
| = √3 |
| | 2a | | 6 | |
p =
√3
Δ = b
2 − 4ac = (−6
√3)
2 − 4*3*0 = 36*3 − 0 = 108
f(x) = a(x−p)
2 + q = 3(x−
√3)
2 − 9
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
4.27 f.
f(x)=2
10x2−2
21x
a = 2
10; b = −2
21; c = 0
| | −b | | 221 | | 221 | |
minimum dla xw = |
| = |
| = |
| = 221−11 = |
| | 2a | | 2*210 | | 211 | |
2
10
p = 2
10
Δ = b
2 − 4ac = (−2
21)
2 − 4*2
10*0 = 2
21*2 − 0 = 2
42
| | −Δ | | −242 | | −242 | |
q = |
| = |
| = |
| = |
| | 4a | | 4*210 | | 22*210 | |
| −242 | | −242 | |
| = |
| = −242 − 12 = −230 |
| 22+10 | | 212 | |
f(x) = a(x−p)
2 + q = 2
10(x − 2
10)
2 − 2
30
28 mar 12:34
tim: O.o
28 mar 12:36
Adam: Basia dzięki
28 mar 13:03
Basia: Nie dziw się Tim. Poczytaj sobie wyżej (rozmowa z Etą)
28 mar 13:14
Eta: | | 2 | |
Mam takie pytanko. Mam funkcje homograficzna, wzor y= |
| o wektorze przesuniecia |
| | x | |
[0,1], ale dodatkowo przechodzi przez nia funkcja liniowa o wzorze y=2x+3 i mam
wyznaczyc punkty przeciecia z funkcja homograficzna. To mam sprowadzic do ukladu
wspolrzednych
28 mar 13:14
tim: Kto tu się pod Ete podszywa?
28 mar 13:16
Basia: Napisz to zadanie pod swoim nickiem ! I napisz porządnie ! Wtedy pomogę !
28 mar 13:23
Paweł: | | 2 | |
Mam takie pytanko. Mam funkcje homograficzna, wzor y= |
| |
| | x | |
o wektorze przesuniecia [0,1], ale dodatkowo przechodzi przez nia funkcja liniowa o
wzorze y=2x+3 i mam wyznaczyc punkty przeciecia z funkcja homograficzna. To mam
sprowadzic do ukladu wspolrzednych. Sorry ale jak czytalem te zadanka to sie pomylilem,
jaka siara sorry.
28 mar 13:28
Basia: | | 2 | |
Najpierw trzeba napisać wzór funkcji g(x), która powstanie po przesunięciu f(x) = |
| |
| | x | |
o wektor [0;1].
Potem trzeba rozwiązać układ równań:
g(x)
y = 2x+3
czyli tak naprawdę równanie
g(x) = 2x+3
g(x) = f(x−0) + 1
dalej potrafisz ?
28 mar 13:32
Paweł: Nie rozumiem tego rownania g(x) = f(x−0) + 1 (wyglada na wzor kanoniczny)?
28 mar 13:35
28 mar 13:36
tim: Eta!
28 mar 13:37
Paweł: Przepraszam, to byl ostatni raz.
28 mar 13:37
Eta: Witaj tim!

teraz :
Do Pawła: mam taką nadzieję ,że to był "ostatni raz", bo to bardzo
nieładnie




OK! ( zpamiętaj,że takie zadanka to dla mnie banał

nigdy "Eta" nie prosiłaby o rozwiązanie tego typu zadanek

Pozdrawiam!
28 mar 13:43
Basia:
nie; podobnie to wyglada, ale nie o to chodzi
jeżeli wykres funkcji f(x) przesuwamy o wektor [p,q] to otrzymujemy wykres funkcji
g(x) = f(x−p) + q
u Ciebie
g(x) = f(x−0) + 1 = f(x) + 1 (bo x−0 = x)
założenie: x≠0
2 = (2x+2)*x
2 = 2x
2 + 2x
2x
2 + 2x − 2 = 0 /:2
x
2 + x − 1 = 0
Δ = 1 − 4*1*(−1) = 5
√Δ =
√5
| | −1−√5 | | −1−√5 | |
x1 = |
| ⇒ y1 = 2* |
| + 3 = −1 − √5 + 3 = 2 − √5 |
| | 2 | | 2 | |
| | −1+√5 | | −1+√5 | |
x2 = |
| ⇒ y2 = 2* |
| + 3 = −1 + √5 + 3 = 2 + √5 |
| | 2 | | 2 | |
czyli masz dwa punkty wspólne:
28 mar 13:44
tim: <pokłony> dla Ety
28 mar 13:49
Basia: Witaj Eto! Trochę Cię wyręczyłam, ale nie do końca. Też coś wiem o "zaocznych".
Pozdrawiam
28 mar 13:49
tim:
28 mar 13:49
Eta:
Witaj Basiu! Cieszę się ,że juz jesteś

Sama widzisz?..... cóż trzeba było " gotowca " pisać
28 mar 13:52
Paweł: | | | |
Tylko nie rozumiem tego, skad jest ten wzor y |
| . jest na to jakis wzor? |
| | 1 | |
28 mar 13:56
tim: 100 post
28 mar 13:57
Paweł: Jeszcze raz Cie przepraszam Eta
28 mar 13:57
Basia:
| | −1−√5 | |
y1 to wartość funkcji y = 2x + 3 w punkcie x1 czyli dla x1 = |
| |
| | 2 | |
| | −1+√5 | |
y2 to wartość funkcji y = 2x + 3 w punkcie x1 czyli dla x2 = |
| |
| | 2 | |
równie dobrze można liczyć z g(x), ale to więcej rachunków
28 mar 14:00
Paweł: czyli rownie dobrze jak bym mial funkcje liniowa inna np. y=4x+5, a miejsca x a{1}
| | −1+√5 | |
powiedzmy wyszly by takie same to musial bym napisac dla y a{1} = 4* |
| +5. |
| | 2 | |
Tak?
28 mar 14:06
Paweł: sorry x1, i y1
28 mar 14:08
Basia: Właśnie tak!
Wykresy funkcji f(x) i g(x) przecinają się w puncie (lub punktach) o współrzędnych
(x1; f(x1)) lub jeśli łatwiej (x1; g(x1))
bo f(x1) = g(x1)
itd.
28 mar 14:10
Basia: Jeszcze raz tak!
y1 = f(x1) = g(x1) itd.
a wartość funkcji w punkcie x1, czyli f(x1), liczymy wstawiając do jej wzoru za x
właśnie to x1
28 mar 14:12
Paweł: Tak szczerze to pierwszy raz sie z takim czyms spotykam. Mam jeszcze takie pytanie: czemu
| | 2 | |
trzeba bylo tak zapisac |
| +1=2x+3, a nie: |
| | x | |
2x+3=0
i to w klamrze.
28 mar 14:14
Basia: bo nie szukamy miejsc zerowych tylko punktów wspólnych czyli takich iksów, dla których
funkcje (czyli igreki) mają taką samą wartość;
| | 2 | |
wartość pierwszej to |
| +1 |
| | x | |
wartość drugiej to 2x+3
28 mar 14:17
Paweł: Ale jezeli chcemy odnalezc punkt przeciecia dwóch funkcji liniowych to sprowadzamy te dwa
wzory do klamry. np.
y=2x+3
y=−4x+4
i to w klamerce.
28 mar 14:20
Basia: no a jakie są lewe strony równań ? y i y czyli równe; to i prawe muszą być równe;
inaczej mówiąc do drugiego wstawiasz y z pierwszego czyli w przykładzie, który podałeś
2x+3 = −4x+4
28 mar 14:24
Paweł: Rozumiem, super, bardzo Ci dziękuję za pomoc
28 mar 14:26
Basia: stąd byłoby
6x = 1
| | 1 | | 1 | |
te wykresy przetną się w punkcie A( |
| ; |
| ) |
| | 6 | | 3 | |
28 mar 14:26
Adam: zad.4,25
Podaj przykład wzoru funkcji kwadratowej f, o której wiadomo,że.
a)zbiorem jej wartości jest przedział <−4;+∞)
b)zbiorem jej wartości jest przedział (−∞;5>
c)funkcja jest rosnąca w przedziale (−∞;8) i malejąca w przedziale (8;+∞)
d)funkcja jest malejąca w przedziale (−∞;0) i rosnąca w przedziale (0;+∞)
jak ktoś umie całe wyliczyc
28 mar 14:29
Paweł: Mam jeszcze pytanko, co jeżeli mam podac punkt przeciecia dwoch funkcji homograficznych.
| | 1 | | x | |
Mam wykresy f(x)= |
| oraz g(x)= |
| . Nastepnie przyrownuje je do siebie i |
| | x+6 | | x+3 | |
obliczam Δoraz miejsca zerowe x
1 oraz x
2 ale musze obliczyc rowniez miejsca y
1 i y
2.
A zeby tego dokonac to musze wstawic w miejsce X (tylko nie wiem cze do funkcji g) to co
mi wyszlo w x
1?
28 mar 14:57
Basia:
wszystko jedno
f(x1) = g(x1)
f(x2) = g(x2)
tu jeszcze załozenia są potrzebne: x≠−6 i x≠−3
28 mar 15:02
Basia: A mam jeszcze prośbę na przyszłość. Zakładaj własne posty z zadaniami. Nie będą "mieszać
się" zadania różnych osób.
28 mar 15:04
Paweł: Dobrze, zrobię

.
28 mar 15:07
Basia: Przekopiowałam, bo zginęło między "Pawłami"
Adam: zad.4,25 Podaj przykład wzoru funkcji kwadratowej f, o której wiadomo,że.
a)zbiorem jej wartości jest przedział <−4;+∞)
b)zbiorem jej wartości jest przedział (−∞;5>
c)funkcja jest rosnąca w przedziale (−∞;8) i malejąca w przedziale (8;+∞)
d)funkcja jest malejąca w przedziale (−∞;0) i rosnąca w przedziale (0;+∞)
jak ktoś umie całe wyliczyc
28 mar 15:47
tim: d) Dotyczy zwykłej funkcji kwadratowej y = x2.
28 mar 15:50
tim: a) Zwykła funkcja y = x2 ma wierzchołek (0,0) i Zw <0,+∞)
Funkcja y = x2 + a ma wierzchołek (0, a) i Zw <a, +∞)
Funkcja y = x2 − 4 ma wierzchołek (0, −4) i Zw <−4, +∞)
28 mar 15:52
Adam: Basia zrobisz mi to zadanie
28 mar 16:12
Adam: 4,25
28 mar 16:12
Adam: Paweł czemu mi się wtryniłeś
28 mar 16:13
Adam: 4.1 Napisz wzór funkcji f w postaci f(x)=ax2+bx+c i podaj wartość współczunników a,b,c
gdy:
d)f(x)=(x−3)23−1
e)f(x)=(x−√2)(x+√2)√2−1
28 mar 16:26
Adam: −1w mianowniku
28 mar 16:27
Adam: za pierwiastkiem z 2
28 mar 16:27
Adam: f)f(x)=[4(x−√3)2]−48
28 mar 16:28
Adam: Odlicz brakującą współrzędną punktu A, wiedząc że należy on do wykresu funkcji f.
a)A=(xA,−9) i f(x)=−x2
b) A=(−2√3,yA) i f(x)=x2
c) A=(−32,yA) i f(x)−23x2
d) A=(xA,0,0121) i f(x)=x2
e)A=(xA,3) i f(x)=3x2
f) A=(xA,0) i f(x)=−15x2
28 mar 16:32
Adam: to jest zad. 4.3
28 mar 16:32
Adam: zad.4.15
Funkcja kwadratowa f ma jedno miejsce zerowe . Napisz wzór tej funkcji , wiedząc że
f(−2)=1
oraz f(0)=1
Postępuja analogicznie , napisz wzór funkcji kwadratowej f, wiedząc że ma ona jedno
miejsce zerowe oraz gdy:
a)f(−1)=3 i f(1)=3
b)f(1)=2 i f(5)=2
c)f(−4)=−3 i f(0)=−3
28 mar 16:34
verka: Napisz wzór funkcji kwadratowej, jeśli ma ona dwa miejsca zerowe: −3, 5 i która przyjmuje
największą wartość równą 5. Proszę o odpowiedź
21 kwi 15:11
ala: wykres funkcji f(x)=(x−2)kwadrat+1 powstał w wyniku przesunięcia równoległego wykresu funkcji
y=xkwadrat o wektor (−2,1)lub(−2,−1)lub(2,1)lub(1,−2)
30 kwi 10:57