funkcje kwadratowe
gwiazdka: Znajdż wzór funkcji kwadratowej o której wiadomo , że jej wykresem jest parabola o
wierzchołku (−3,2) przechodząca przez punkt (0,5). Zapisz otrzymany wzór w postaci
iloczynowej
27 mar 22:23
Eta:
Witam! W( −3,2)
to f(x)= a( x−xw)2 +yw => f(x) =a( x+3)2 +2
teraz podstawiamy za x = 0 y = 5 do tej funkcji i obliczymy "a'
zatem; 5 = a( 0 +3)2 +2 => 5= 9a +2 =>9a= 3 => a = 13
czyli funkcja ma postać:
f(x) = 13(x +3)2 +2 to f(x) =13x2 +13*6x +13*9 +2
to f(x) = 13x2 +2x +5
policz deltę
miejsca zerowe i okaże się ,że delta ujemna ,
wiec nie da sie zapisać w postaci iloczynu
27 mar 23:57
gwiazdka: Witam

policzyłam deltę i rzeczywiście jest ujemna

Bardzo dziękuję za pomoc , miłego weekendu
28 mar 00:32