Mam pytanie...jezeli mam taki przyklad:
Paula: P(x)= 2x2 + 3x
G(x)= x4−2x3+4x2−7
P(x)+2G(x)= ? czy musze pomnozyc przez 2 kazda liczbe tzn 2 razy x4 − 2 razy 2x3 itd?
27 mar 20:45
Eta:
Tak , oczywiście !... musisz mnożyć każdą
27 mar 21:04
Paula: dzieki

tak zrobilam ale zle wyniki mi wychodza

w tym i innych przykladach
27 mar 21:36
Eta:
Nie wiem jakie jest pytanie do tego zadania , więc napisz!
27 mar 21:37
Paula: zadanie brzmi: dane są wielomiany W(x)= −3x
3 =2x
2=5x−1 P(x) oraz G(x) juz podalam
Wykonaj dzialania :
a) W(x) −[P(x)−G(x)]
b) [W(x) + G(x)] −3P(x)
w tych dwoch przykladach wychodza mi zle wyniki
27 mar 21:43
Paula: dodam, ze w przykladzie a) powinno wyjsc: x
4−5
3−4x
2+2x−8 a mi wychodzi
−x
4−5x
3−4x
2+8x−8 analizowalam kilka razy ten przyklad i za kazdym razem wychodzi mi
tak jak nie powinno
27 mar 21:54
Eta: Niestety! zobacz jak mi ten W(x) zapisałaś!
same znaki = = = więc jak Ci pomogę?
każdy znaczek ma ogromne znaczenie

Napisz to porządnie!
27 mar 22:16
Paula: ojej ale gapa jestem
w miejscu = powinien byc znak + shifta nie wcisnelam tak wiec W(x) −3x3+2x2+5x−1
27 mar 22:28
Eta:
To co? poczekasz na obliczenia?
Czy idziesz do spanka?

bo nie wiem czy mam to "rachować" ?
27 mar 22:35
Paula: czekam na obliczenia

nie daje mi to spokoju i dobrze byloby gdyby bylo rozwiazane dzis
27 mar 22:46
Eta:
więc tak na oko widzę ,że coś nie tak napisałaś!
wynik w a) ( przy tym co napisałas jest:
−3x
3 +2x
2 +5x −1 − 2x
2 −3x +x
4 −2x
3 +4x
2 −7=
= x
4 − 5x
3 +4x
2 +2x − 8
zatem sprawdź jaki masz znak przy x
2 w G(x)
jeżeli
+4x2 to i w wyniku musi byc
+4x2
PS: każdy znacze ma tu wielkie znaczenie

!
27 mar 22:56
Paula: hmm moze ja napisze tak jak ja to sobie rospisalam:
−3x3+2x2+5x−1 − [2x2+3x−x4−2x3+4x2−7]= −3x3+2x2 + 5x −1−6x2+3x−x4−2x3−7=(wg
mojego myslenia wynik wychodzi mi nastepujacy)= −x4−5x3−4x2+8x−8
a wg odpowiedzi z ksiazki powinno wyjsc x4−5x3−4x2+2x−8
nie moge sie dopatzrzec co jest nei tak
27 mar 23:07
Eta:
już widzę błąd! jeżeli przed G(x) masz znak minus
to we wszystkich wyrazach G(x) zmieniasz znaki na przeciwne

!
a Ty zmieniłas tylko przy pierwszym wyrazie

!
popraw to!
ale wynik i tak bedzie taki jak ja Ci napisałam!
27 mar 23:12
Paula: ok dziekuje bardzo, mam nadzieje ze teraz wyjdzie mi dobrze

pozdrawiam
27 mar 23:20
27 mar 23:23
Paula: mysle, ze teraz juz tak
27 mar 23:25