Dla jakich wartosci parametru a istnieje rozwiazanie
Przemek: sin2x+cosx+a2=0
27 mar 19:23
tim: Napewnoo tak?
27 mar 19:36
Przemek: tak, napewno...
27 mar 19:43
Mickej: narywuj wykres f(x)= sin
2x+cosx i odczytaj dla jakich wartości ma rozwiązanie to nie
trudne wiesz jak to zrobić czy wytłumaczyć
27 mar 19:49
tim: Heloł Mickej xD
27 mar 19:51
Mickej: yo

(czytaj Joł)
27 mar 19:51
Przemek: jedyna metoda jest metoda graficzna?
27 mar 19:52
Mickej: hmm zastanówmy się jedna zmienna x parametr a hmmmm ciężko by to uzależnić oczywiście
możesz podstawiać pod a kolejne liczby od −∞ do ∞ i sprawdzać rozwiązania prosze bardzo
to pare liczb
27 mar 19:58
Przemek: no a np
sin2x +sinx+a=0
27 mar 20:01
Mickej: hmm w sumie to jest sposób

do pierwszego też ale wierz mi prostsza jest metoda graficzna dla pierwszego przykładu bo
dla 2 to
sinx=t gdzie t należy do przedziału <−1;1> chyba wiesz dlaczego jesli nie to
dlatego że sin ma max 1 a min −1 i do takiego przedziału należy
t
2+t+a=0 i teraz tak
0 rozwiązań dla Δ<0
0 rozwiązań gdy Δ>0 |x
1|>1 |x
2|>1
1 rozwiązanie dla Δ=0 x
1∈<−1;1>
1 rozwiązanie dla Δ>0 gdzie jedno z miejsc 0 nie należy do przedziału
2 rozwiązania ggdy Δ>0 x
1 i x
2 należa do przedziału
oczywiscie puzniej te rozwiązania jeszcze mają swój okres
27 mar 20:08