Pomoc
Spike: Ix
2−2xI=x
2−2x
odp z podręcznika to x∈(−
∞,0>U<2,+
∞)
i tu pojawia się moje pytanie: dlaczego na przedziałach, skoro jest to równość a nie
nierówność
Ja rozwiązywałbym to tak
Ix
2−2xI=x
2−2x
1) x
2−2x≥0
x(x−2)≥0
x=0, x=2
po narysowaniu mam przedział
(−
∞,0>U<2,+
∞)
x
2−2x=x
2−2x
0=0 oznacza to, że biorę cały rozpatrywany przedział jako rozwiązanie

2)x
2−2x<0
x(x−2)<0
przedział (0,2)
−x
2−2x=x
2+2x
−2x
2−4x=0
−2x(x+2)=0
x=0, x=−2
oba nie należą...
tylko o to w tym zadaniu chodziło

że, skoro w pierwszym przypadku nie wychodzi mi żaden typowy x (np. 9,0,1 itp) tylko 0=0,
to oznacza to że biorę cały rozpatrywany przedział
Mickej: Może słyszałeś kiedyś że równanie jest tożsamościowe

to właśnie wtedy gdy wychodzi ci
np 0=0 wo znaczy że każdy x z tego przedziału jest rozwiązaniem